“Πέφτουν” οι Παιδαγωγικές, στα “ύψη” οι Ιατρικές

Πτώση αναμένεται να εμφανίσουν οι βάσεις στις Οικονομικές και Παιδαγωγικές σχολές  αλλά και στα Πολυτεχνικά τμήματα. Από την άλλη οι Ιατρικές σχολές τόσο της περιφέρειας αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Διπλής ταχύτητας» αναμένεται να είναι οι βάσεις 2016 για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές βαθμολογίες των υποψηφίων οι Ιατρικές σχολές θα παραμείνουν στα ύψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια.

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία οι Ιατρικές σχολές στην περιφέρεια θα κυμανθούν από 18.500 μόρια και πάνω.

Την ίδια στιγμή Οικονομικά και Παιδαγωγικά τμήματα, οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να «δουν» πτώση.

Ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης των βάσεων είναι ότι η φέτος τα άριστα είναι ελάχιστα..

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ιατρικές σχολές θα κινηθούν στα «ύψη», οι Πολυτεχνικές σχολές και οι παραϊατρικές σχολές «πέφτουν», στις ανθρωπιστικές σχολές θα υπάρξουν αυξομειώσεις, οι Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Αναλυτικότερα η εκτίμηση για την διακύμανση των βάσεων ανά πεδίο:

Οι βάσεις εισαγωγής στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις που θα αφορούν κυρίως φιλοσοφικές και ψυχολογικές σχολές. Οι νομικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί και άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Όσον αφορά το 2ο επιστημονικό πεδίο οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική αναμένεται να «δυσκολέψουν» τα πράγματα. Πτώση αναμένεται στις Πολυτεχνικές σχολές η οποία θα είναι μεγαλύτερη όσον αφορά τις χαμηλόβαθμες σχολές. Μάλιστα οι ειδικοί κάνουν λόγο για εντυπωσιακή πτώση σε σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο οι καλή εικόνα στα μαθήματα της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας θα διατηρήσει τις βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές σχολές στο ύψος τους ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσουν και άνοδο. Η άνοδος των βάσεων αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις γεωπονικές και τις παραϊατρικές σχολές.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, πολλοί θα είναι αυτοί που θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές λόγω του μεγάλου ποσοστού των υποψηφίων  που έγραψαν κάτω από τη βάση στα μαθηματικά γενικής παιδείας.

Πτώση αναμένεται και στο 5ο επιστημονικό πεδίο στις Οικονομικές σχολές, στις σχολές της Διοίκησης αλλά και της Πληροφορικής λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθηματικά.