Με virtual γυαλιά o Τσίπρας στη Σαγκάη

Με τους προέδρους κινεζικών κολοσσών συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη όπως αναφέρει ο antenna.gr/news.

Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Cosco  ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να επενδύσει άλλα 500 εκατομμύρια στο Λιμάνι του Πειραια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba Τζακ Μα.

Η Αlibaba ειναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις.

Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

*Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες.

*Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Ο Τζακ Μα που ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα ο Τζακ Μα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

Tο πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με την Τζέιν Τσεν πρόεδρο του ομίλου ΖΤΕ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εταιριών προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.

«Η ελληνική αγορά αποκτά νέο ενδιαφέρον για την Κίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγμένη τεχνολογία, καθώς οι κινεζικές εταιρίες μπορούν να επεκτείνουν, μέσω της Ελλάδας, τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του ομίλου.

«Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική της θέση και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτά τα δυο πλεονεκτήματα καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρία σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες δίνει προστιθέμενη αξία, ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΖΤΕ τόνισε ότι η εταιρία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως, τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ.

Η κινεζική εταιρία είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015 είχε έσοδα 13.7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.antenna.gr/news