Κλιμακώνεται ο πόλεμος εργαζομένων στον ΕΛΓΑ – ηγεσίας υπουργείου – τι ζητούν οι γεωπόνοι για να κάνουν εκτιμήσεις

Την αντίθεσή τους στην υπό κατάθεση νέα τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνουν τόσο με παραιτήσεις προϊσταμένων περιφερειακών γραφείων και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, όσο και με διαμαρτυρία αύριο το πρωί και συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ, έχοντας κλείσει αρκετές εβδομάδες αποχής από το εκτιμητικό έργο των ζημιών σε όλη τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α., Κωνσταντίνος Ψυχίρης, εξήγησε στο Agro24 γιατί γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση: “Μετά από συνεργασία και συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαμε καταλήξει τον Απρίλιο σε μία διάταξη, η οποία έλυνε τα προβλήματα που είχαμε ως εργαζόμενοι. Βέβαια, και μ’ εκείνη τη διάταξη συμφωνούσαμε εν μέρει, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή, με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί με την εφαρμογή του Μνημονίου περιοριστικές αποφάσεις για τα έξοδα μετακινήσεων των εκτιμητών τόσο το 2011 όσο και το 2014. Στις 26 Απριλίου του 2016 πέρασε από τον υπουργό η διάταξη στο τότε σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς, συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να μας εξηγήσει τους λόγους, την απέσυρε. Ζητούμε να ψηφιστεί έστω αυτή η τροπολογία και όχι η τροπολογία που κατατίθεται αύριο και απλά τροποποιεί την ήδη ψηφισμένη διάταξη στο νόμο περί συνεταιρισμών.”

Η διάταξη στο νόμο περί συνεταιρισμών για τον ΕΛΓΑ (ν. 4384/2016 άρθρο 45) αναφέρει: “Για την πρόσληψη από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) γεωτεχνικού προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου η προθεσμία του άρθρου 20 του ν. 4305/2014 (Α’ 237) ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες και εφόσον έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη για τις δαπάνες μισθοδοσίας στον εγκεκριμένο του προϋπολογισμό. Ειδικώς, η εξάμηνη προθεσμία του άρθρου 20 του ν. 4305/2014 για τη σύναψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατ’ επίκληση της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΔΔ/Φ.ΕΓΚΡ./38/29786/π.ε. εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/06 παρατείνεται κατά 60 ημέρες, αρχής γενομένης από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου.”

Η ανακοίνωση της 1ης Ιουλίου του Συλλόγου

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. συνεδρίασε σήμερα 01-07-2016 εκτάκτως και λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων  ημερών, σχετικά με την εξαίρεση του ΕΛ.Γ.Α. από τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4336/2015, αποφάσισε τα εξής:

1.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του Οργανισμού την Τετάρτη 06-07-2016 και ώρα 9:30 π.μ. έξω από την Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.

2.΄Εκτακτη Γεν. Συνέλευση την Τετάρτη το απόγευμα (ο χρόνος και ο τόπος θα γίνουν γνωστά με νεώτερη ανακοίνωση).

3.Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ΄Ελληνες Αγρότες και στους εργαζόμενους του Οργανισμού και με δεδομένη την αδυναμία εκτέλεσης του εκτιμητικού έργου καλεί τα μέλη του Συλλόγου που κατέχουν θέσεις  ευθύνης (επιπέδου διεύθυνσης, τμήματος, γραφείου)  να θέσουν την Δευτέρα 04-06-2016 τις παραιτήσεις τους στην διάθεση της Διοίκησης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Σωματείου μας για την συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους ΄Ελληνες αγρότες, η Κυβέρνηση δια των συναρμόδιων υπουργών της, με τις πολιτικές της, ωθούν τον ΕΛ.Γ.Α. στο τέλμα, εμπαίζοντας τους αγρότες και τους εργαζόμενους, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας για την διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Παραιτήσεις στελεχών

Μαζική είναι η κατάθεση παραιτήσεων των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης στον Οργανισμό, ακολουθώντας το κάλεσμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μεθαύριο Τετάρτη, νομοθετική ρύθμιση στην οποία διαφωνούν.

Κρίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΛΓΑ, χθες τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης, οι παραιτήσεις όλων των εργαζόμενων στις Διευθύνσεις, στα τμήματα και στα γραφεία.

Λάρισα

Στο τοπικό παράρτημα Λάρισας η πλειοψηφία των εργαζομένων ακολούθησε το κάλεσμα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της ΕΡΤ Λάρισας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επιβεβαιώνεται η είδηση αλλά και ο λόγος που ώθησε τους εργαζόμενους σε αυτή την ενέργεια.

«Είναι μια ένδειξη αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχουν οδηγήσει στην αναξιοπιστία του οργανισμού απέναντι στους αγρότες. Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, με τις μετακινήσεις μας για τις εκτιμήσεις ζημιών, ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας πως «από τις αρχές του χρόνου έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία πάνω από 3.000 αιτήσεις για εκτιμήσεις, αλλά λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε πολλές από αυτές όχι μόνο δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί, αλλά ο χρόνος που έχει περάσει δεν επιτρέπει την εκτίμησή τους τώρα».

Ο κ. Σπυρόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η παραίτηση γίνεται και για λόγους ευθιξίας καθώς «αδυνατώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου και συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί προς τον Οργανισμό και τους ασφαλισμένους αγρότες, σας υποβάλλω την παραίτησή μου».

Πηγή: www.agro24.gr