H ΕΟΑΣΝΛ για τις ζημιές στην επαρχία Φαρσάλων από το χαλάζι

Για μια ακόμη φορά την φετινή χρονιά, ισχυρό μπουρίνι και χαλάζι έπληξε καλλιέργειες στον Νομό το Σάββατο 2 Ιουλίου προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην παραγωγή.

Συγκεκριμένα μεγάλες ζημιές που φτάνουν στο 100% της παραγωγής έχουν υποστεί καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, φασολιών και τομάτας στα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Γεωργίου, Βρυσιών, Κατωχωρίου, Ανωχωρίου του δήμου Φαρσάλων.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που για μια ακόμη φορά βλέπουν τον κόπο τους και τα πολλά χρήματα που έχουν ξοδέψει στις καλλιέργειες τους να χάνονται και αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς εισόδημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και η προηγούμενη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 παρότι υποχρεούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού του. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν καλύπτει τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για μια σειρά από ζημιές και να μην αποζημιώνονται οι αγρότες. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σε κάθε καλλιέργεια και έτσι και πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα οι αγρότες και ούτε εκτιμήσεις γίνονται, ούτε αποζημιώσεις λαμβάνουν. Η κυβέρνηση συνειδητά απαξιώνει τον ΕΛΓΑ ώστε να ανοίξει τον δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν την παραγωγή ενισχύοντας τα κέρδη τους.

Η ΕΟΑΣΝΛ  και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής απαιτούν και διεκδικούν από την κυβέρνηση:

  • Να δοθούν τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των εκτεταμένων ζημιών. Στο κάτω-κάτω δικά μας χρήματα είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές μας.
  • Να αποζημιωθεί στο 100% η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες και να δοθούν έγκαιρα τα χρήματα αφού οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες τους.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΥΣΙΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩΧΩΡΙΟΥ