Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση υποθηκοφυλακείων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους περιφερειακούς δήμους του νομού για τις κυβερνητικές προθέσεις αναφορικά με την κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων και τη λειτουργία ενός στη Λάρισα, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Μετά τις αντιδράσεις από τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας, νέες φωνές διαμαρτυρίας διατυπώθηκαν χθες και από τους Δήμο Αγιάς, Φαρσάλων και Τεμπών  με τις δημοτικές αρχές να προαναγγέλλουν παρεμβάσεις στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Αντιδράσεις προκάλεσε στα Φάρσαλα η διαφαινόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Φαρσάλων, που ως γνωστόν εξυπηρετεί την πόλη αλλά και 52 οικισμούς και χωριά, πολλά εκ των οποίων είναι απομακρυσμένα. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο Υποθηκοφυλακείο Φαρσάλων από τους δημότες της περιοχής και τους επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) είναι καθημερινές και η κατάργησή του θα αποδυναμώσει την επαρχία και θα φέρει οικονομικό πλήγμα και ταλαιπωρία στην περιοχή και στους πολίτες της.

Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος επισήμανε τα εξής:

«Εκφράζω την απόλυτη αντίθεσή μου στο ενδεχόμενο κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Φαρσάλων. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες και για το Δήμο και για τους δημότες και θα επιφέρει συνθήκες ταλαιπωρίας, απώλειες εργατοωρών και δαπάνες για τη μετακίνηση στην έδρα του Νομού. Πολύ δε περισσότερο στην παρούσα χρονική συγκυρία, που επίκειται η έναρξη των διαδικασιών σύνταξης του Κτηματολογίου, για το σύνολο του Δήμου μας και των ακινήτων της κτηματικής περιφέρειάς του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η «εξαφάνιση» των δημοσίων υπηρεσιών από την επαρχιακή Ελλάδα, πέραν όλων των υπολοίπων συνεπειών, αποτελεί κυρίαρχο αντιαναπτυξιακό μέτρο και ως τέτοιο το αντιπαλεύουμε παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φαρσάλων που με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φαρσάλων μαθαίνοντας για τη διαφαινόμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Φαρσάλων, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της. Δεν μπορεί το σύστημα να ξεγυμνώνει την επαρχία από τις υπηρεσίες αφήνοντας τους πολίτες έρμαια στους αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης. Μετά το κλείσιμο του ΙΚΑ, της Εφορίας, την αποδυνάμωση του ΚΥΦ και του Α.Τ. Φαρσάλων, καθώς και της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, έφθασε και η στιγμή του Υποθηκοφυλακείου να μεταφερθεί στη Λάρισα, αφήνοντας εκτεθειμένους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της περιοχής. Το γεγονός αυτό αρχικά καταγγέλλεται και η διοίκηση του Ε.Κ. ευελπιστεί ότι για πρώτη φορά θα γίνει κάποια κίνηση συγχρονισμένη απ’ όλους τους φορείς με «μπροστάρη» τον Δήμο και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Φαρσάλων.

Σ’ αυτή την προσπάθεια το Ε.Κ. Φαρσάλων δηλώνει ”παρών”». Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Φαρσάλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Γιώργος Πιτσάβας γιατί «αποδυναμώνει την επαρχία και την τοπική αγορά, ενισχύοντας την πόλη της Λάρισας, προκαλεί ταλαιπωρία στους πολίτες αλλά και οικονομικό πλήγμα σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση». Ως γνωστόν το Υποθηκοφυλακείο Φαρσάλων λειτουργεί στην οδό Θέτιδος και απασχολεί μία υποθηκοφύλακα και μία υπάλληλο.

Εφημερίδα Ελευθερία – Ν. Γουργιώτη, Αχ. Μπακαλέξη και Κ. Τσόλα

Πηγή: www.eleftheria.gr