Πόσο καλά γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι την Ε.Ε.;

Οι Βρετανοί είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι Ευρωπαίοι σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. Μήπως αυτό επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου; Προφανώς.

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Βρετανοί είχαν ελλιπέστατη πληροφόρηση -ακόμη και καθόλου- επί βασικών θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit (Leave) εκμεταλλεύθηκαν την έλλειψη πληροφόρησης των Βρετανών, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων, ψευδή επιχειρήματα και απαράδεκτα ψέματα, τα οποία υποστήριξαν και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, που, όπως έγραψαν πρόσφατα οι New York Times «έδωσαν στους αναγνώστες τους μία ατελείωτη ροή προκατειλημμένων, παραπλανητικών και εντελώς απατηλών δημοσιευμάτων για τις Βρυξέλλες».

Ο τρόπος με τον οποίον ο βρετανικός Τύπος «φιλοτέχνησε» το πορτρέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ήταν επίσης αρνητική.

Οι Financial Times και ο Guardian υποστήριξαν την εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά έχουν σχετικά μικρές κυκλοφορίες ώστε να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την μετατροπή του κλίματος.

Η εφημερίδας Times υπήρξε δίκαιη, αν και τελικά, στις 18 Ιουνίου πήρε θέση υποστηρίζοντας την παραμονή, το Bremain.

Ωστόσο, η Telegraph, η Daily Mail και η μεγαλύτερη ταμπλόιντ της Βρετανίας, The Sun, στρατεύτηκαν ξεδιάντροπα υπέρ του Brexit.

Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν παρείχε σχεδόν καμία πληροφορία σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι λίγες ώρες αφότου ψήφισαν υπέρ του Brexit, οι Βρετανοί γκούγκλαραν μανιωδώς την ερώτηση «τι είναι η Ε.Ε.».

Και η έκπληξη γίνεται ακόμη μικρότερη, αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που καταγράφουν πόσο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την Ε.Ε.: Βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.

EU KNOWLEDGE

Πηγή: voxeurop.eu