Πανθεσσαλικο δίκτυο εργαζομένων στις δομές πρόληψης και θεραπείας της ουσιοεξάρτησης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία των εργαζομένων στις δομές Πρόληψης και Θεραπείας της ουσιοεξάρτησης.

Οι εργαζόμενοι στις δομές πρόληψης και θεραπείας της ουσιοεξάρτησης ξεκινήσαμε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων γύρω από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε.

Η προσπάθεια αυτή διανύει ήδη έξι περίπου μήνες συναντήσεων με επιστέγασμα την ημερίδα της 9ης Απριλίου στη Λάρισα όπου διατυπώθηκε, από όλους, η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων στις διάφορες δομές της Θεσσαλίας.

Πιστεύουμε ότι, παρά την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων μας και των πρακτικών μας στο φαινόμενο της κατάχρησης ουσιών, μας ενώνει ο κοινός χαρακτήρας της δημόσιας και δωρεάν παροχής βοήθειας στους συνανθρώπους μας.

Οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές αρνούμαστε να μπούμε σε λογικές «καλών» και «κακών» προγραμμάτων, πιστεύοντας ότι η πολυπλοκότητα του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης ευνοείται, παρά εμποδίζεται από την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών προγραμμάτων.

Άλλωστε η σταθερή αντιμετώπιση όλων των προσπαθειών απαξίωσης των κοινωνικών μας υπηρεσιών με όποιο τρόπο και αν αυτό συμβαίνει ( υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση) είναι κοινός μας στόχος.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι, μέσα στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας και που επηρεάζει δραματικά  τους ασθενέστερους συμπολίτες μας,  να παρέχουμε καλύτερες και πληρέστερες υπηρεσίες στους ίδιους τους  ανθρώπους που ζητούν τη βοήθεια μας, όσο και στις οικογένειες τους, στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία μας.

Θέληση όλων μας είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί μέσα από κοινές δράσεις προς την τοπική κοινότητα μιας και για εμάς κάθε μέρα είναι Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν οι εργαζόμενοι:

  • Στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα  και  ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο  Βόλο.
  • Στις Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα και στο Βόλο.
  • Στο Πρόγραμμα Προαγωγής της Αυτοβοήθειας της Λάρισας.
  • Στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.