Κέλλας: “Πληρώστε το αγροτικό πετρέλαιο & προγράμματα”

ρώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Το χρονοδιάγραμμα αγροτικών πληρωμών που αφορούν παρελθόντα έτη”.

Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Ν. Ημαθίας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, κκ. Βεσυρόπουλος Αποστόλης, Μπουκώρος Χρήστος, Γιόγιακας Βασίλης και Γιαννάκης Στέργιος, αντίστοιχα.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε εν μια νυκτί και χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη, την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγησή τους, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που χιλιάδες παραγωγοί αναμένουν εδώ και χρόνια, πληρωμές από προγράμματα και αποζημιώσεις. Ασφαλώς και οι καθυστερήσεις δεν βαραίνουν μόνο τη σημερινή Κυβέρνηση, με σημαντική διαφορά όμως, ότι στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν στα ύψη, ούτε η φορολόγηση ήταν υπέρμετρη. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμών και να το τηρούμε απαρέγκλιτα», ήταν οι δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Μετά το τέλος της αξιολόγησης, αναμένεται η καταβολή της υπό – δόσης των 7,5 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τα 5,7 από αυτά, θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα 1,8 θα διατεθούν σε ιδιώτες, έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μεταξύ αυτών που αναμένουν να πληρωθούν, είναι και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, στους οποίους υπάρχουν οφειλές, από προηγούμενα έτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία αφορά παρελθούσες χρήσεις. Αντίστοιχες πληρωμές, αναμένονται και για την παράταση διετίας της νιτρορύπανσης, αλλά και για το σύνολο των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για το 2014 και το 2015.

Επειδή με την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό να γκρεμίζεται,

Επειδή στις τελευταίες χρονιές, παρουσιάστηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν παραγωγές και ελαχιστοποίησαν το αγροτικό εισόδημα,

Επειδή με τα ποσά που αναμένουν, οι αγρότες θα μπορέσουν να προγραμματίσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και να επενδύσουν στην παραγωγή τους,

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ,

Συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποπληρωμών από αυτά τα 1,8 δις ευρώ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι;

Αν όχι, πότε προτίθεστε να καταβάλλετε τις εν λόγω πληρωμές και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Πηγή: onlarissa.gr