Αλλάζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

Καταλυτικές συνέπειες και στην ΚΑΠ αναμένεται να έχει η απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ιστορικό δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου.

Με το 55% του συνολικού εισοδήματος των βρετανών αγροτών να προέρχεται από επιδοτήσεις της ΚΑΠ και με την αξία της γης να καταρρέει μετά από το σημερινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου αποφασίστηκε το Brexit, το μέλλον για τη βρετανική γεωργία δεν προβλέπεται ευοίωνο…

Οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ

Η ΚΑΠ έχει δύο βασικούς πυλώνες: τις απευθείας πληρωμές και τη χρηματοδότηση από την ευρύτερη αγροτική οικονομία. Το 2015, οι βρετανοί αγρότες έλαβαν το ποσό των 3,1 δις ευρώ από τις απευθείας πληρωμές. Έχουν επίσης πρόσβαση στο ποσό των 5,2 δις ευρώ που υπάρχει στη διάθεση της Βρετανίας για την αγροτική της ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2020, ένα ποσό που μετά το Brexit δεν θα είναι διαθέσιμο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειώσουμε, πως ποσοστό 55% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος για τους βρετανούς αγρότες προέρχεται από προγράμματα στήριξης της ΚΑΠ.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, με ήδη δεδομένο το Brexit: Θα υπάρξει άλλο αγροτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει την ΚΑΠ, προκειμένου να ενισχυθούν εκ νέου οι αγρότες; Σε αντίστοιχες συζητήσεις που είχαν γίνει πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, καθώς μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, ανέφερε σε άρθρο της η Telegraph.

«Αν η ΚΑΠ, πάψει να ισχύει για τους βρετανούς αγρότες, την ίδια στιγμή που θα συνεχίσει να ισχύει για τους αγρότες της υπόλοιπης Ευρώπης, αυτό πολύ απλά μεταφράζεται με το τέλος της βρετανικής γεωργίας», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μέουριγκ Ρέιμοντ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αγροτών.

Σε έρευνά του, το Agra Europe, ανέφερε, πως οι τιμές της γης, σε περίπτωση Brexit, θα κατέρρεαν και περίπου το 90% των αγροτών, θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα…

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του Brexit, όπως ο υπουργός γεωργίας, Τζορτζ Γιούστις, έχουν κατά καιρούς επισημάνει, πως αν υπερίσχυε το σενάριο της εξόδου από την Ε.Ε., η Βρετανία, θα είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να δίνει επιδοτήσεις. Στο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Αγροτών, ο ίδιος ανέφερε, πως η έξοδος θα δημιουργούσε ένα απόθεμα 18 δις βρετανικών λιρών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή επιδοτήσεων.

Οι υποστηρικτές του Brexit, παρουσίασαν πριν το δημοψήφισμα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Νορβηγίας, που αν και βρίσκονται εκτός ΚΑΠ, μπορούν και χορηγούν ακόμη υψηλότερες επιδοτήσεις στους αγρότες τους.

Αρκετοί ήταν οι αγρότες που πιστεύουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία και τις άμεσες πληρωμές στο επίπεδο στήριξης των παραγωγών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μείωση αναμένεται στο μερίδιο του προϋπολογισμού που αφορά τη γεωργία.

Μάλιστα, οποιοδήποτε μορφής σύνορο ανάμεσα στην Αγγλία και τα υπόλοιπα κράτη, θα προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, ζώων και γαλακτοκομικών φαίνεται να πιστεύουν οι Βρετανοί αγρότες, άποψη την οποία – αν και λιγότερο φανερά – υποστήριξε και ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Χόγκαν ανέφερε πως ο ρόλος του περιορίζεται στο να παρουσιάζει στοιχεία που συνδέονται με ενδεχόμενο Brexit, όμως, δεν παρέλειψε να πει, πως καμιά αγροτική πολιτική, δεν θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους βρετανούς αγρότες από την ΚΑΠ. Τόνισε επίσης, πως πολλοί αγρότες της βόρειας Ιρλανδίας, που βρίσκεται στην κατοχή της Βρετανίας, δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επαγγελματικά εκτός Ευρώπης.

Άλλωστε, στους ζωηρούς διαλόγους των τελευταίων μηνών, υπέρ της παραμονής ή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο αγροτικός κλάδος, συμμετείχε ενεργά μέσα από διαξιφισμούς και λογομαχίες για τα οφέλη που θα είχε μια ενδεχόμενη απεξάρτηση από τον ευρωπαϊκό κλοιό ή για τις αντίστοιχες βλάβες που θα προκαλούσε η μοναχική πορεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: agronews.gr