Ξεπαγώνουν αιτήσεις του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση των επενδύσεών τους αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε και για τις υπόλοιπες αιτήσεις (εκτιμάται ότι είναι συνολικά περί τις 35.000), θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο νέο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση, προβλέπει ότι πόροι από τις επιστροφές των δανείων θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι πόροι αυτοί σε συνδυασμό με έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τόκοι των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι αποφάσεις υπαγωγής αναμένεται να εκδοθούν τον Ιούλιο, οπότε θα ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

Τονίζεται ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν, εφόσον διατηρείται το ενδιαφέρον, να υποβληθούν εκ νέου, και με μικρές τροποποιήσεις, οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (εκσυγχρονισμό συστημάτων θέρμανσης, μονώσεις, αντικατάσταση υαλοπινάκων κ.λπ.).

Δικαιούχοι

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να υποβληθούν εκ νέου, και με μικρές τροποποιήσεις, οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι σχετικοί πόροι, οι οποίοι εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο του 2015 στο ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, ανέρχονται σε περίπου 248 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Πηγή: imerisia.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!