Ωφελούμενες 933 οικογένειες στη Θεσσαλία

Υπεγράφησαν σήμερα οι τρεις συμβάσεις με τις προμηθεύτριες εταιρείες που μειοδότησαν στον διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκτέλεση του έργου παροχής τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής (έλλειψη νερού, ρεύματος, κ.,α).

Κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των προμηθευτών των τροφίμων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα που ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για τη σίτιση των αστέγων, δηλαδή για ανθρώπους οι οποίοι είναι άστεγοι, αλλά και για εκείνους που διαβιούν σε σπίτια αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα της διατροφής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν 19 Δήμοι της Θεσσαλίας και ωφελούμενοι θα είναι 933 οικογένειες. Για κάθε οικογένεια υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία θα λάβουν τα τρόφιμα από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται σταδιακά και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του κώδικα τροφίμων και ποτών. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ήταν πρωτόγνωρη. Θα ήθελα να συγχαρώ τις υπηρεσίες μας οι οποίες αποτελούν πρότυπο σε αυτή τη διαδικασία και ολοκλήρωσαν άμεσα το διαγωνισμό προς όφελος των συνανθρώπων μας. Από εδώ και πέρα θα καλέσουμε τους Δήμους να δώσουμε τις απαιτούμενες οδηγίες έτσι ώστε να αρχίσει η διανομή».
Η παράδοση των μη ευπαθών τροφίμων από τον προμηθευτή στο Δήμο, θα γίνει εφάπαξ εκτός από τα ευπαθή προϊόντα (κοτόπουλο, τυριά) τα οποία θα παραδοθούν ισόποσα και σε τρεις φάσεις σε συνεννόηση με το Δήμο.

Τα τρόφιμα που θα διατεθούν στο σύνολο της Περιφέρειας είναι σε τυποποιημένες συσκευασίες (τεμάχια) και είναι τα εξής:

Α/Α ΕΙΔΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
(σε τεμάχια-πακέτα)
1. Μακαρόνια Νο 6 (συσκ. 500γρ) 18.437
2. Ρύζι τύπου Καρολίνα (συσκ. 500 γρ) 9.536
3. Φέτα Π.Ο.Π. (συσκ. 400γρ) 10.535
4. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. (συσκευασμένη) 7.001
5. Νωπό κοτόπουλο συσκευασμένο ειδικής πτηνοτροφικής εκτροφής(με βάρος από 1,5 – 1,8 Kg) 7.646
6. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (συσκ. 1 λίτρο) 6.928
7. Γάλα εβαπορέ 28.731
8. Ελιές (συσκευασμένες) 5.956
9. Χαλβάς με ταχίνι (συσκ. 400γρ) 3.705

1) Σε κάθε οικογένεια περίπου αντιστοιχεί:

1. Μακαρόνια 20 πακέτα
2. Ρύζι τύπου Καρολίνα 10 πακέτα
3. Φέτα Π.Ο.Π. 12 συσκευασίες των 400 γρ.
4. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. 8 συσκευασίες των 400 γρ.
5. Νωπό κοτόπουλο 8 κοτόπουλα
6. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 8 συσκευασίες του 1 λίτρου
7. Γάλα εβαπορέ 32 τεμάχια
8. Ελιές 7 συσκευσίες των 300γρ.
9. Χαλβάς με ταχίνι 4 συσκευασίες του 400 γρ.
2) Τα τρόφιμα που θα διατεθούν πληρούν όλους τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις εκάστοτε Αγορανομικές και Υγειονομικές και Κοινοτικές διατάξεις.

3) Έχει γίνει συνάντηση εργασίας με τα μέλη των Επιτροπών Παραλαβής από υπαλλήλους κάθε Περιφερειακής Ενότητας με τις αντίστοιχες ειδικότητες (κτηνίατρο, επόπτη υγείας και τεχνολόγο τροφίμων) ώστε σε κάθε διανομή θα ελέγχονται τα τρόφιμα πριν την παράδοση για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών της διανομής και ιδιαίτερα της παραλαβής των τροφίμων.

4) Η διανομή των τροφίμων προς τους δικαιούχους θα γίνει σταδιακά

5) Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστεί συνάντηση με τους υπεύθυνους κάθε Δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος και την υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και κάθε Δήμου, για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας διανομής των τροφίμων

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!