FT: Σήμερα κρίνεται το μέλλον Βρετανίας και Ευρώπης

H ημέρα των αποφάσεων για την Βρετανία έφτασε. Μετά από μια μακρά, κουραστική καμπάνια, ο βρετανικός λαός θα δώσει μια απάντηση για το αν η χώρα θα μείνει ή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου σε ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου θα έχει τεράστια σημασία για αυτούς αλλά και για την Ευρώπη. Είναι λίγες οι φορές που η προσοχή όλου του κόσμου ήταν στραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είναι αυτήν την στιγμή.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η διαμάχη ανάμεσα στα στρατόπεδο του «Leave» και του «Remain» έχει πολώσει το έθνος σε τέτοιο βαθμό που πολλοί νιώθουν αποθαρρημένοι. Αλλά τώρα που ο λαός καλείται να πάρει θέση, το πρώτιστο καθήκον αυτής της εφημερίδας είναι να καλέσει τους Βρετανούς αναγνώστες της -και το ευρύτερο κοινό- να πάνε να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή στις βρετανικές εκλογές έχει σημειώσει απότομη πτώση τα τελευταία χρόνια αλλά αποτελείεπιτακτική ανάγκη να εμφανιστούν οι ψηφοφόροι την Πέμπτη στις κάλπες. Μια απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν θα είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις μόνο για την Βρετανία, θα ήταν επίσης μη αναστρέψιμη.Έξω σημαίνει έξω. Σε ένα δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα φαίνεται τόσο αβέβαιο, κάθε ψήφος μετράει.

Οι Financial Times, σύμφωνα με τη μετάφραση του euro2day.gr εμμένουν κατηγορηματικά στην πεποίθηση ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα είναι μια οδυνηρή πράξη αυτοτραυματισμού που εκτός από Ηνωμένο Βασίλειο θα πλήξει την Ευρώπη και τη Δύση. Δεν συνέβη τίποτα τις τελευταίες στιγμές της καμπάνιας που να αλλάξει την άποψη μας.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής άργησε να παρουσιάσει θετικά επιχειρήματα για την συμμετοχή στην Ε.Ε., αλλά αυτό δεν θέτει σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα της. Η αξιοπρέπεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ο φιλελευθερισμός και οι δημοκρατικές παραδόσεις έχουν προσφέρει πολλά στην Ευρώπη και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν.

Η εποικοδομητική ανάμειξη της Βρετανίας είναι ζωτικής σημασίας όταν η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με απειλές όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός, η φιλοπόλεμη διάθεση της Ρωσίας και η κλιματική αλλαγή. Μια ψήφος υπέρ της παραμονής δεν είναι μια ψήφος για την υποβάθμιση της Βρετανίας. Είναι μια ψήφος για να παραμείνει η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρή σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα και στα τελευταία ντιμπέιτ , το στρατόπεδο του «Leave» δεν κατάφερε να υποσκάψει την συναίνεση των ειδικών ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit θα είναι από κακές ως καταστροφικές. Απέτυχε να προσφέρει ένα συνεκτικό σχέδιο για το πώς θα είναι οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά από μια έξοδο από το μπλοκ. Οι υπέρμαχοι του «Leave» απέδειξαν πως είναι προικισμένοι ρήτορες, αλλά δεν είναι αξιόπιστοι μελλοντικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα το πρωί της Παρασκευής, αυτή η καμπάνια για το δημοψήφισμα θα αφήσει έντονα ίχνη. Οι πολίτες φανέρωσαν μια βαθιά δυσπιστία για τις ελίτ και τους θεσμούς η οποία πρέπει να βρει απάντηση. Πολλοί ψηφοφόροι έχουν εκφράσει ειλικρινείς ανησυχίες για τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ειδεχθή ξενοφοβία της καμπάνιας υπέρ το Brexit και του Νάιτζελ Φάρατζ. Αλλά αν κερδίσει το στρατόπεδο του «Remain», η Βρετανία πρέπει να συζητήσει ξανά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Δεν θα έπρεπε ωστόσο να αγνοήσει κανείς τα φωτεινά σημεία της καμπάνιας. Ένα από τα πιο σημαντικά προήλθε από την νεότερη γενιά, η πλειοψηφία της οποίας τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη. Σε μια ψηφιακή εποχή, οι νέοι αναγνωρίζουν πως το μέλλον τους είναι αυτό της συμμετοχής και της αλληλοσύνδεσης, όχι αυτό της απομόνωσης και του διαχωρισμού.

Ενώ οι μεγαλύτεροι ψηφοφόροι του Brexit φαίνεται να κοιτούν προς τα πίσω, σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, οι νέοι κοιτούν μπροστά σε ένα παγκόσμια μέλλον. Είναι άλλωστε το μέλλον τους αυτό που διακυβεύεται.

Την Πέμπτη οι Βρετανοί έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια για πάντα απάντηση στο ευρωπαϊκό ερώτημα. Καθώς θα μπαίνουν στα παραβάν, πρέπει να σκεφτούν τι σημαίνει για την χώρα τους αυτή η δημοκρατική διαδικασία.

Οι υπέρμαχοι του Brexit λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «ανακτήσει τον έλεγχο» από ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος, το οποίο είναι περισσότερο αποκύημα της φαντασίας τους παρά μια πολιτική πραγματικότητα. Το δημοψήφισμα αυτό είναι τελικά μια απόδειξη πως η Βρετανία παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος.

Ας καταμετρηθούν οι ψήφοι και ας αποφασίσουν οι Βρετανοί τη μοίρα τους.

Πηγή: www.antenna.gr