Διόρθωση από τα υψηλά για το βαμβάκι

Το ενισχυµένο δολάριο, η βελτιωµένη πορεία της νέας παραγωγής των ΗΠΑ και η γενικότερη πτωτική πορεία των εµπορευµάτων, πίεσαν το χρηµατιστήριο βάµβακος. Βέβαια, προηγουµένως οι τιµές είχαν σηµειώσει υψηλό στα 66 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκ. ‘16 λόγω του ανεπαρκούς µουσώνα στην Ινδία.

Όπως αναφέρει δημοσίευση του Agronews.gr  η µειωµένη εκτίµηση νέας και τωρινής παραγωγής της Κίνας προκάλεσε µείωση των αρχικών και τελικών αποθεµάτων ίνας παγκοσµίως, κατά την πρόσφατη αµερικανική έκθεση προσφοράς / ζήτησης βάµβακος. Ως αποτέλεσµα οι αναλυτές δεν εκτιµούν περαιτέρω πτώση στο χρηµατιστήριο, εκτός αν δυσχεράνουν εξωτερικοί παράγοντες.

Ελληνική αγορά
Όσο το χρηµατιστήριο ενισχυόταν αρκετοί εκκοκκιστές βρήκαν την ευκαιρία να κλείσουν τιµές ανοιχτών συµβολαίων φετινής ή νέας σοδειάς. Παράλληλα, υπήρξε επιλεκτικό ενδιαφέρον από τους εµπορικούς οίκους για νέες αγορές αν και τονίζεται πως ακόµα δεν έχουµε την απαραίτητη ζήτηση στη φυσική αγορά. Κάποια προβλήµατα στη βραζιλιάνικη σοδειά, η οποία είναι ανταγωνιστική της δικής µας παραγωγής, δίνει µια καλύτερη προοπτική όσον αφορά τις τιµές που µπορούµε να ζητήσουµε. Σηµειώνεται ότι η νέα καλλιέργεια φαίνεται για την ώρα όψιµη λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών και βροχοπτώσεων. Βέβαια εφόσον έχουµε ένα ζεστό καλοκαίρι µπορεί να κερδίσουµε πίσω τον χαµένο χρόνο.

Δείτε την διεθνή τιμή βάμβακος πατώντας εδώ ή απευθείας από την αρχική σελίδα του ifarsala.gr 

Πηγή: agronews.gr