Brexit ή Bremain; Στις κάλπες για το δημοψήφισμα οι Βρετανοί

«Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?» Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο αποτυπώνεται πάνω στο ψηφοδέλτιο του σημερινού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν «πρέπει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Με ένα «ναι» ή ένα «όχι» περίπου 46.499.537 Βρετανοί αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον της χώρας τους, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι κάλπες άνοιξαν υπό καταρρακτώδη βροχή στις 7:00 (9 ώρα Ελλάδος) μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα) και στη συνέχεια οι τοπικές Αρχές της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Γιβραλτάρ θα λάβουν τις σφραγισμένες κάλπες των 382 περιφερειών.

Τελικά αποτελέσματα αναμένεται να βγουν το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ξεκάθαρο θα είναι το αποτέλεσμα. Όσο πιο κοντά βρεθούν τα δύο ποσοστά, τόσο πιο αργά θα δούμε αποτελέσματα.

Νικήτρια θα είναι η πλευρά που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό ποσοστό των ψήφων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τα δύο ποσοστά είναι πολύ κοντά τις τελευταίες μέρες, ιδίως από τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ. Ο διχασμός των Βρετανών αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που μόνο ασφαλείς δεν μπορούν να κριθούν, αφού τα αποτελέσματά τους είναι διαρκώς οριακά και η καθεμιά ανατρέπει την προηγούμενη. Κριτής του αποτελέσματος θεωρούνται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι κρατούν το πιο σταθερό ποσοστό όλων των απαντήσεων.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, η παραμονή της χώρας στην ΕΕ κερδίζει έδαφος. Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδας Daily Mail – η οποία στηρίζει το Brexit – η παραμονή της χώρας στην ΕΕ προηγείται με έξι μονάδες της εξόδου. Στο 48% η παραμονή, στο 42% η έξοδος από την ΕΕ.

Με λιγότερη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, αλλά με σαφές προβάδισμα είναι το Bremain και στη δημοσκόπηση των Times. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτήν, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Καμπανάκια από τους ισχυρούς

Ρευστή είναι η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο, με τις παγκόσμιες αγορές να βρίσκονται εν αναμονή του αποτελέσματος. Οι G7 ήδη προετοιμάζουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το πρώτο αποτέλεσμα. Σε αυτό θα τονίζεται η ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδόσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιέν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

Πηγή: http://www.antenna.gr/news