Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο έγινε το πρωί ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως αναφέρει ο antenna.gr/news.

Ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μπροστά της τηλεοπτικές κάμερες αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή», όπως είπε, του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, και επανέλαβε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα όπως φάνηκε κι από την αξιολόγηση έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Εδω χρειάζεται η συμβολή των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και την ρευστότητα και το πακέτο Γιουνκερ».  «Πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους με τους κανόνες του ESM» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ο, τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, η ΕΕ με εσάς στην προεδρία και τον κ. Αβραμόπουλο έχει κάνει αυτό που πρέπει. Πρέπει και  οι υπόλοιποι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και μιλάω για την Τουρκία αλλά και για άλλες χώρες της ΕΕ που συμπεριφέρονται με φοβικά σύνδρομα, θα πρέπει να μάθουν ότι είναι Ευρωπαίοι»

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι δύο πράγματα που πηγαίνουν μαζί» και γι’ αυτό κατέβαλε προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. «Τελικά νικήσαμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει πλέον την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε τους χειρισμούς της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα.

Δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος για ο,τι κάνει η Ελλάδα και είπε ότι θαυμάζει το κουράγιο του ελληνικού λαού.

«Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι επένδυση για το μέλλον των νέων μας και υπο αυτή την έννοια ζήτω οι Έλληνες» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Καλωσορίζω τον φίλο της Ελλάδας και ένα υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κομισιόν.

“Με τη σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και φέτος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη”, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

“Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, καθώς η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα”, είπε από την πλευρά του ο Γιούνκερ.

“Σήμερα, η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση αν και όχι ακόμη ενθαρρυντική” τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

“Απελευθερώνονται κονδύλια για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ. Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων”, είπε επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.