Χρηματιστήριο και εταιρίες στοιχημάτων δείχνουν… Bremain

Τρεις ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή του απ’ αυτήν, η εκστρατεία για το δημοψήφισμα μπήκε σήμερα στην τελευταία ευθεία, με της χρηματοοικονομικές αγορές να στοιχηματίζουν στην παραμονή, μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωνε σήμερα στη μέση της συνεδρίασης άνοδο πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές φαίνονται πιο αισιόδοξοι ότι το Brexit μπορεί να αποφευχθεί στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα και οι εταιρίες στοιχημάτων στο νησί, «βλέπουν» ξεκάθαρα Bremain.

Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 78% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Το γραφείο στοιχημάτων William Hill ανακοίνωσε πως προσφέρει πιθανότητες 1/5 για το Remain, πράγμα που σημαίνει πως δίνει 83% πιθανότητες στο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

;Οπως αναφέρει ο antenna.gr/news το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα, για να αποτίσει φόρο τιμής στη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία σκοτώθηκε άγρια την Πέμπτη στην περιφέρειά της στο Μπίρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Ήταν “ένα από τα πιο λαμπρά και πιο παθιασμένα μέλη” του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον .

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν άνοδο της παράταξης που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μετά τον φόνο της βουλευτού. Αμέσως η ισοτιμία της στερλίνας αυξήθηκε σήμερα το πρωί, καθώς η χρηματοοικονομικές αγορές έβαλαν στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά, τις ανησυχίες τους για ένα Brexit.

Διάφορες δημοσκοπήσεις “έδειξαν μια χειροπιαστή αλλαγή προς την κατεύθυνση του Remain”, δηλαδή της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην ΕΕ, “και φαίνεται πως οι επενδυτές αντιδρούν σ’ αυτούς τους αριθμούς”, δήλωσε ο Τζο Ράντλ της ETX Capital.

Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τον φόνο από το ινστιτούτο Survation έφερε την παράταξη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πρώτη με 45%, και αυτή που τάσσεται υπέρ της εξόδου να ακολουθεί με 42%, ενώ η προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου είχε δώσει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα.

Ενισχυμένη απ’ αυτή την τελευταία δημοσκόπηση, η παράταξη του “μέσα” έρχεται πλέον ισοπαλία με εκείνη του “έξω” από την ΕΕ στον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Ο ύποπτος για τον φόνο της βουλευτού, ο Τόμας Μέιρ, πρόκειται να εμφανισθεί και πάλι νωρίς το απόγευμα ενώπιον του κακουργιοδικείου του Λονδίνου.

Αυτός ο 52χρονος άνδρας,ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Μπελμάρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, φώναξε, “Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για το Ηνωμένο Βασίλειο” το Σάββατο, κατά την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου. Η δικαστής διέταξε να διεξαχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.