Βαρθολομαίος: Ημέρα ενότητας η σημερινή

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ενότητας, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. κατά την διάρκεια του Πατριαρχικού Συλλείτουργου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η Θεία Ευχαριστία επιβεβαιώνει την ενότητα την καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόνισε, σημειώνοντας ότι το γεγονός της Πεντηκοστής σηματοδότησε την αφετηρία της ιστορικής διαδρομής της Εκκλησίας και έθεσε τις βάσεις για τον αγιασμό ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας.

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε πως «σήμερα πληρούμεθα και ημείς υπό της ίδιας εμπνεύσεως των πυρήνων γλωσσών υπό του Αγίου Πνεύματος και είμεθα μια εκκλησία εν σώμα αν και προερχόμεθα εκ διαφορετικών εθνικών γλωσσικών και πολιτισμικών παραδόσεων και καταβολών».

Προσέθεσε ότι «εντός της διαφορετικότητος μας εκάστη Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά και έκαστος Ορθόδοξος πιστός είμεθα ενωμένοι εις εν σώμα, έκαστος με τα ειδικά του χαρίσματα, έναντι των οποίων δεν πρέπει να υποβλέπομαι τους άλλους, αλλά να χαιρόμεθα ως να είναι ειδικά μας χαρίσματα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιστορική και μεγάλη στιγμή τη σύγκλιση της Αγίας Συνόδου και προσέθεσε: Ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων μας οι Ορθόδοξοι οφείλομε να επισημάνομε ότι μοναδική οδός της πορείας ημών εν τω κόσμω είναι η ενότης

Το ιστορικό Πατριαρχικό Συλλείτουργο την ημέρα της Πεντηκοστής και ο εσπερινός του Αγίου Πνεύματος ολοκληρώθηκαν στις 12:45 το μεσημέρι και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή, ενώ αργότερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!