Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά στη νότια Ρόδο

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε περί ώραν 11.00 στην περιοχή που βρίσκεται το Φράγμα Απολακκιάς κοντά μοναστήρι του Ασώματου.

Η φωτιά κατακαίει χορτολιβαδική και δασική έκταση. Φέρεται να έχει ξεκινήσει από δασική περιοχή μεταξύ Αρνίθας και Απολακκιάς. Επί τόπου έχουν σπεύσει οχήματα της ΠΥΡ.

Η πυρκαγιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στην κατάσβεση της φωτιάς θα συνδράμουν 2 καναντέρ από την Σάμο και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στα Μαριτσά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμοδίως εξετάζεται η εκκένωση της Απολλακιάς και της Ίστριου.

Nεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά κατευθύνεται προς το Σκιάδι.

13:24– Εντολή να εκκενωθεί η Απολακκιά, δόθηκε πριν λίγο. Ηδη οι κάτοικοι φεύγουν από το χωριό, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Μανώλη Σαββή. Η φωτιά γλύφει τις αυλές των σπιτιών περιμετρικά του χωριιού, σίγουρα έχει κάψει κάποιες στάνες και εξαπλώνεται προς Σκιάδι- Αρνίθα μας όπως είπε στην τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Σαββής. Αυτή την στιγμή επιχειρούν 2 πυροσβεστικά και ένα ελικόπτερο, επίγειες δυνάμεις, αλλά και κάτοικοι του χωριού.

14:00  Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας. Εγκλωβισμένη βρίσκεται η Απολακκιά. Τα πυροσβεστικά αδυνατούν να προσεγγίσουν στο χωριό, καθώς ο δρόμος είναι απροσπέλαστος από την φωτιά. Αυτήν την ώρα, εκτός από τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο, επιχειρούν μικρά οχήματα του Δήμου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Αναμένονται ακόμη δύο καναντέρ από την Ελευσίνα.

14.17 O αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου κ. Γ. Πόκκιας μιλώντας στην «δημοκρατική» ανέφερε ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη επισημαίνοντας ότι αρμοδίως δεν έγινε σωστή εκτίμηση του κινδύνου. Τόνισε ότι οι φλόγες κατευθύνονται προς το Σκιάδι και την Ιστριο προσθέτοντας ότι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή 2-3 σπίτια στην Απολακκιά.

Ηδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήθηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης με ακόμη 3 καναντέρ.

14.25 O εντεταλμένος σε θέματα πολιτικής προστασίας περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Ευστρατίου, ανέφερε ότι επιχειρούν 38 οχήματα της ΠΥΡ και 15 της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με πυροσβέστες από την Αττική. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει την Απολακκιά.

14.30 Στην πυρκαγιά επιχειρούν τώρα 4 καναντέρ ενώ αναμένονται ακόμη 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα (4 σε σύνολο).

Δόθηκε ήδη εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με 20 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα ενώ αναμένεται άμεσα στη Ρόδο ο συντονιστής επιχειρήσεων της Π.Υ. υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

Αύριο προγραμματίζεται εξάλλου να έρθουν στο νησί κι άλλα πυροσβεστικά οχήματα.

14:40  Έκκληση από τον Δήμαρχο Ρόδου σε όσους  πολίτες διαθέτουν μηχανήματα έργου και βυτία  να συνδράμουν στην  κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή  της Απολλακιάς. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο εξής τηλέφωνο: 22413-61324,61310

14.45 To κύριο βάρος των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης δίδεται στην προστασία σπιτιών στην Απολακκιά. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το γήπεδο 5×5  στην πλατεία του χωριού ενώ έχουν καταστραφεί περιβόλια περιμετρικά του χωριού, έχουν καεί στάβλοι και αγροτικά μηχανήματα.

15:00 Δραματική η κατάσταση λέει ο κ. Γ. Πόκκιας. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, πλησιάζει την Αρνίθα, με μέτωπα να αναζωπυρώνονται και στην Ιστριο. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Παναγ. Κουρουμπλή για την αποστολή περισσότερων μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

15:35 Ανέξελεγκτη εξακολουθεί να καίει η φωτιά με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον κ. Αγαπητό Πάλλα, ενώ το κέντρο βάρους είχε δοθεί στην προστασία σπιτιών στην Απολλακιά, το μέτωπο ξέφυγε και προς την Ιστριο, εκτός από την Αρνίθα. Τα εναέρια μέσα πετούν με μεγάλη δυσκολία λόγω και των ισχυρών ανέμων αλλά και του καπνού. Σύμφωνα με τον κ. Πάλλα σε κίνδυνο βρίσκεται το Μοναστήρι στο Σκιάδι.

16: 20 Καλύτερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο Αρνίθα-Σκιάδι καθώς έπεσαν λίγο οι άνεμοι, αλλά και με τις συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα,  με την κατάσταση όμως να εξελίσσεται επικίνδυνα ανησυχητική στην Ιστριο και Μονόλιθο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον κ. Γ. Πόκκια. Υπήρξε πριν μισή ώρα επικοινωνία με τον κ. Παναγ. Κουρουμπλή, από τον οποίο ζητήθηκαν και άλλα εναέρια μέσα, καθώς τα 2 ελικόπτερα τα οποία επιχειρούσαν επέστρεψαν στην Σάμο προκειμένου να μεταφέρουν μηχανικούς της ΠΥ. Αυτή την στιγμή επιχειρούν 4 καναντέρ στα μέτωπα της φωτιάς.

16:42 O Πρόεδρος της ΔΚ Ιστρίου Βασίλης Βουκκης προχωρά σε προληπτική μερική εκκένωση του χωριού.
«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Εκκενώνουμε το χωριό, μεταφέροντας κυρίως τους ηλικιωμένους σε γειτονικές περιοχές. Τα σπίτια δεν απειλούνται άμεσα, αλλά αν δεν υπάρξει σύντομα βοήθεια από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της περιοχής σύντομα η φωτιά θα μας κυκλώσει», δήλωσε στο «topontiki.gr» o κ. Βουκκης.

Φώτο: Μ. Μπαλασκάς.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!