Reuters: Έτοιμη η ΕΚΤ για δημόσια ισχυρή παρέμβαση σε περίπτωση Brexit

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεσμευτεί δημόσια πως θα στηρίξει τις αγορές σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

H ανακοίνωση από την ΕΚΤ «πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές» αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί στις 24 Ιουνίου, πριν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων.

Εφόσον τα πρώτα πρωινά αποτελέσματα δείξουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την έξοδο από την ΕΕ, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή, είπαν οι πηγές, εξηγώντας πως ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και να αποφευχθεί ο πανικός μειώνοντας τον κίνδυνο επέκτασης της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

«Θα υπάρξει ανακοίνωση πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται (whatever it takes) για να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στις αγορές» ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Η υπόσχεση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα, υποστήριξαν οι πηγές.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ χρησιμοποίησε αντίστοιχες συμφωνίες με την Fed για να «ξεκλειδώσει» επιπλέον δολάρια, τόσο κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και μετά την 11 Σεπτεμβρίου.

Η παροχή επιπρόσθετων πόρων στις τράπεζες μετά από ένα Brexit θα κάνει πιο ήπιες τις πιέσεις σε αυτές και θα μειώσει τον ενδεχόμενο πανικό στις αγορές.

Όπως επισημαίνει το Reuters, πέρα από την απελευθέρωση πόρων για τις τράπεζες οι κινήσεις που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ είναι περιορισμένες. Μια επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και θα εξεταζόταν μόνο αν θεωρηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης από την βουτιά στις αγορές.

Την περίοδο του δημοψηφίσματος οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης θα έχουν μια σειρά από συναντήσεις, στις οποίες αναμένεται να οργανώσουν την απάντηση τους σε ενδεχόμενο Brexit.

Πηγή: in.gr