Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 14χρονος

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του την Τρίτη το πρωί στην ανακρίτρια ο 14χρονος ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της δολοφονίας έγινε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του.

Ειδικότερα οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων – αφορούν τα εξής μέτρα:

1. Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε παραβατική πράξη, ενδεχομένως, εκδηλώσει ο 14χρονος αυτό το διάστημα.

2. Παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.

3. Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι κινείται προς την κατεύθυνση προστασίας του ίδιου του παιδιού καθώς υπήρχαν φόβοι για αντίποινα.

Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.

Ο 14χρονος απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης.

Έχοντας στο πλευρό του, εκτός από τον συνήγορό του, τους γονείς και τη γιαγιά του ο ανήλικος πέρασε γύρω στις 9:30 την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη στυγερή δολοφονία που κατηγορείται ότι διέπραξε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό τον 14χρονο φίλο του Τάσο.

Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μπούλινγκ» που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και γι’ αυτόν τον λόγο απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο συνήγορος του δήλωσε ότι ο 14χρονος αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. «Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση κι από τις δύο πλευρές, κι από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, πρωτίστως, αλλά κι από την πλευρά της οικογένειας του ανήλικου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι – σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα – σε ανήλικους δράστες που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις (εν προκειμένω ανθρωποκτονία από πρόθεση) και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιβάλλεται στο στάδιο της ανάκρισης το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Ο ανακριτής, όμως, μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, όπως συνέβη εδώ. Για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων θα εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Την ίδια στιγμή στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης ακόμα προσπαθούν οι κάτοικοι να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί ενώ στη περιοχή μετέβη ψυχολόγος για να στηρίξει τόσο την οικογένεια του θύματος όσο και την οικογένεια του δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 14χρονος εξ αρχής υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα μπουλινγκ από το θύμα ενώ στη δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται μαρτυρίες που στηρίζουν τους ισχυρισμούς του θύτη.

Ωστόσο στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί συνεχίζουν να συλλέγουν μαρτυρίες από άτομα του φιλικού περιβάλλοντος θύματος και θύτη.
Πανούσης: Καμία σχέση με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού

Απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού (bullying), αναφερόμενος στη δολοφονία του δεκατετράχρονου από συνομήλικο συμμαθητή του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης. Απέκλεισε επίσης να έχει ως κίνητρο παραμέτρους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και «πρωτόγνωρο» για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα και δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση με άλλα περιστατικά βίας, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, με θύματα παιδιά, ή νεαρούς, όπως η περίπτωση του Β. Γιακουμάκη ή του Άλεξ στη Βέροια κ.τ.λ.

«Καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ό,τι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση» είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω… Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό το σχολικό; Καμία».

«Διότι εάν είσαι θύμα κυρίως φοβάσαι, το λες… Αποφεύγεις, δεν βγαίνεις, πώς να το πούμε, με το δήμιο σου έξω… εάν είσαι δράστης δεν μπορεί να επικαλείσαι τη θυματοποίησή σου» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το ποια ποινική αντιμετώπιση προβλέπεται (σ.σ. δεν είχε ληφθεί ακόμη η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο δράστης), ο κ. Πανούσης είπε, ότι προβλέπεται από το νόμο να εγκλειστεί σε ίδρυμα αγωγής, όχι με όρους φυλακής, αλλά πάντως έγκλειστος, με αναμορφωτικά μέτρα.

«Δεν είναι και το καλύτερο να πάει σε μια φυλακή για να είμαστε ειλικρινείς, δηλαδή εκεί θα τύχει μιας μεταχείρισης από άλλους έγκλειστους που δεν ξέρουμε ποιας μορφής θα είναι και ο ίδιος πόσο μπορεί να αντέξει, δεν μπορεί να μείνει και ελεύθερος όμως, δηλαδή, με πολύ απαλά αναμορφωτικά, ή θεραπευτικά μέτρα. Τώρα θα δούμε στην πορεία και τι λέει η ανάκριση κ.τ.λ.» είπε ο κ. Πανούσης.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας ήταν καθησυχαστικός και προς τους γονείς των μαθητών. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο γεγονός, δεν θα έχει επανάληψη» είπε ο κ. Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί μια πράξη που μπορεί να αποτελέσει «αντικείμενο μίμησης». «Άρα στο σχολείο δεν γεννιούνται δολοφόνοι, ούτε θύματα δολοφονίας, οι γονείς να μην πανικοβάλλονται» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πώς μπορεί να εκδηλωθεί η βία σε ένα παιδί και εάν υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν, ο κ. Πανούσης, επικαλούμενος τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, είπε: «Πάντα αυτά τα σημάδια υπάρχουν, απλώς κάποιοι τα παίρνουν στα αστεία, κάποιοι τα περνάνε κάτω από το χαλί, κάποιοι λένε εντάξει είναι η εφηβεία, αλλά πρέπει να δεις πότε κάποιος ξεπερνάει ακόμη και την κακοήθη επιθετικότητα που λέμε, και πάει σε μία βία. Τα παιδιά μέσα έχουν επιθετικότητα άλλοτε καλοήθη, άλλοτε κακοήθη, έχουν μια σκληρότητα, κ.τ.λ. αλλά για να φτάσεις στη βία και σε τέτοια βία, αποκλείεται ένα στιγμιαίο γεγονός»

Πηγή: http://www.tovima.gr