Ο Αρχηγός ΓΕΑ στην Τουρκία

Να ανοίξει τη “βαλβίδα αποσυμπίεσης” της έντασης στο Αιγαίο που τροφοδοτεί η προκλητικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μεταφέροντας το μήνυμα της διεθνούς νομιμότητας, θα επιδιώξει ο αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Έμπειροι αναλυτές άλλωστε, επισήμαιναν ότι η επίσκεψη αυτή καθαυτή είναι υψηλού συμβολισμού καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από Έλληνα Α/ΓΕΑ στην Τουρκία. Οι δυο άνδρες, ο αντιπτέραρχος Χρ. Βαίτσης και ο Τούρκος Πτέραρχος Αμπιντιν Ουνάλ, διατηρούν καλές σχέσεις και είχαν βάλει τις βάσεις για την συνάντησή της Άγκυρας σε “ουδέτερο έδαφος”, όταν και παραβρέθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον antenna.gr/news επίσκεψη Βαϊτση ήταν αρχικά προγραμματισμένη  για τον περασμένο Απρίλιο. Μετατέθηκε ωστόσο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του  Ιουνίου, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Αποτελεί μια  συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να υπάρξει απευθείας επικοινωνία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να σημειωθεί αποκλιμάκωση στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ είναι άνθρωπος με βαθιά  γνώση των περίπλοκων τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και σειράς  ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών αμυντικών σχέσεων. Έχει μάλιστα εκπέμψει δημόσια  το τελευταίο διάστημα απανωτά μηνύματα προς την Άγκυρα τόσο για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος όσο και για την τήρηση της νομιμότητας.

Πηγή: www.antenna.gr/news