Εκδηλώσεις για την ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – 14η Ιουνίου

Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων συνεχίζοντας την επιτυχημένη του δράση τιμά και φέτος την 14η Ιουνίου την παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

Να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες.

Να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Φέτος ο σύλλογος σε συνεργασία με την αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας διοργανώνει αιμοδοσία στην Πλατεία Λαού στην κινητή μονάδα από τις 9:30πμ έως τις 1:00 μμ ενώ μέλη του ΔΣ και παιδιά θα διαδώσουν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως πανελλαδικά το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας βρήκε ένα νέο συμπαραστάτη στους ήδη υπάρχοντες, τα ΕΛΤΑ courier πλέον και αυτά εκτός από την ασφαλή και άμεση μεταφορά της αλληλογραφίας και των δεμάτων θα μεταφέρουν και το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες δυστυχώς μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!