«Γυρίστε σελίδα», προτρέπει ο Μοσκοβισί πριν από την εκταμίευση της δόσης

Λίγες μέρες απομένουν για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ μετά το κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης, καθώς η τελική έγκριση αναμένεται από τοΓιούρογκρουπ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την ερχόμενηΠέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 22α Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει η ΕΚΤ, δίνοντας με βάση όλες τις ενδείξεις, κάνοντας πλέον αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για φθηνή άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες.

«Είμαστε σε εκείνο το σημείο που μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι αλλάζει για την ελληνική οικονομία και η συμφωνία-τομή για το χρέος συνιστά ένα σημαντικό σινιάλο για τις αγορές», τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ,Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις».

Μιλώντας στην Ημερησία, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει ότι «η επόμενηαξιολόγηση στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι και αυτή απαιτητική -όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα περιλαμβάνονται 56 προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος συνδέει την άρση των «capital controls» με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων, αναφέρει πως οι αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει να γίνουν έως τον Απρίλιο του ’17, ενώ συμφωνεί με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι δεν θα απαιτηθεί και 4ο μνημόνιο.

Πηγή: ert.gr