Έξω από δικαιώματα οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων καθίσταται το τελευταίο διάστημα ο τρόπος αντιμετώπισης (από την κεντρική διοίκηση) των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και τα περιθώρια πρόσβασης της εν λόγω κατηγορίας στις κοινοτικές ενισχύσεις.

Η Agrenda του Σαββάτου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει την κατάσταση και να δώσει εικόνα των κυβερνητικών προθέσεων εν όψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ τον επόμενο χρόνο (2017).

Το θέμα προσέλαβε νέες διαστάσεις μετά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με τη σχετική διάταξη να καθιστά αυστηρότερες τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες μπορεί ένας αγρότης να εξασφαλίζει την αντίστοιχη ταυτότητα (τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα).

Σημειωτέον ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί σύμφωνα με την Κοινή Αγροτική Πολιτικής 2014-2020, αναφέρονται στον όρο «ενεργός αγρότης», όρος ο οποίος είναι πολύ ευρύτερος και ενσωματώνει στους κόλπους του τόσο τους κατά κύριο επάγγελμα όσο και τους ετεροεπαγγελματίες με συμμετοχή στην αγροτική παραγωγή. Στόχος των Βρυξελλών είναι να μείνουν εκτός ενισχύσεων οι λεγόμενοι «αγρότες του καναπέ», που χωρίς να ασκούν πραγματικά αγροτική δραστηριότητα, κυρίως επειδή διαθέτουν ιδιόκτητη αγροτική γη, νέμονται σημαντικό μέρος των άμεσων ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το agronews.gr την όλη κατάσταση ήρθε να περιπλέξει την τελευταία εβδομάδα και η πρόταση της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Βράτζα, η οποία, σε γραπτό της κείμενο, εν όψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, υποστηρίζει ότι «η κατανομή δικαιωμάτων σε εταιροεπαγγελματίες, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, αποτέλεσε και αποτελεί έγκλημα κατά της παραγωγής».

Πηγή: www.agronews.gr