Αυλαία για το Euro 2016

Μεγαλύτερο από ποτέ, το Εuro 2016 ξεκινά στο Παρίσι, για μία ποδοσφαιρική γιορτή τεσσάρων εβδομάδων, με την προσδοκία αλλά και την υπόσχεση να ανυψώσει το παιχνίδι πάνω από τα σκάνδαλα διαφθοράς και τους φόβους ασφαλείας που το έχουν επισκιάσει.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στους οικοδεσπότες της Γαλλίας, όταν ξεκινήσουν εναντίον της Ρουμανίας στο Stade de France, 210 ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στον ίδιο χώρο, που έδωσαν το έναυσμα για μια νύχτα τρόμου σε όλη την πρωτεύουσα, με τραγική συνέπεια τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Θα έπρεπε να είναι μια στιγμή υπερηφάνειας για τον πρώην πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί. Ο μεγάλος Γάλλος, που οδήγησε το 1984 τους «πετεινούς» στον τίτλο, μέσα στην ίδια του την χώρα, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του να μεγαλώσει το τουρνουά, με την συμμετοχή 24 ομάδων. Όμως, η απαγόρευση τεσσάρων ετών, που του επιβλήθηκε μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA που συγκλόνισε το άθλημα, σημαίνει ότι θα είναι ένας απών-παρών.

Η ελπίδα παραμένει σε αυτό τουρνουά, πρώτο μετά το σκάνδαλο του περασμένου χρόνου και τελευταίο με ένα οικοδεσπότη, να προσφέρει μερικές αξέχαστες στιγμές στο γήπεδο. Οι προυποθέσεις υπάρχουν να συμβεί αυτό στους 51 αγώνες, απλωμένους σε 31 ημέρες και κατανεμημένους σε όλη τη Γαλλία, από τα ανθρακωρυχεία στον Βορρά έως το λιμάνι της Μεσογείου, στη Μασσαλία. Τα προκριματικά, χρήσιμα ως παρακαταθήκη, ικανά σε αυτούς πυο θα αγωνιστούν να δικαιώσουν το «πνευματικό» παιδί του Πλατινί, που επικρίθηκε από ορισμένους ότι αντικατέστησε την ποιότητα με την ποσότητα. Ενα τουρνουά που χρειάζεται να αποδείξει και πάλι, ότι η κρέμα ανεβαίνει αναπόφευκτα στην κορυφή και πως ο εκπληκτικός θρίαμβος της Ελλάδας το 2004, είναι κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί.

euro2016 -1

Η Ισπανία διατήρησε τον τίτλο της πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ένα τουρνουά που συμμετείχαν μόνο 16 χώρες, και θα είναι μεταξύ των φαβορί για να το κάνει «χατ-τρικ», αν και η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανίας, η φιναλίστ του 2012 Ιταλία, η Γαλλία και η ανανεωμένη Αγγλία, είναι όλες τους αποφασισμένες να υπερασπιστούν τις πιθανότητές τους.

Βόρεια Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία, Σλοβακία και Ουαλία, εμφανίζονται όλες τους για πρώτη φορά στο τουρνουά, δεύτερο στην ιεραρχία πίσω μόνο από το Μουντιάλ από την άποψη του γοήτρου και όχι πάρα πολύ πίσω σε ποιότητα.

Για την παλιά φρουρά της Ισπανίας, παίκτες όπως ο Αντρές Ινιέστα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράντ Πικέ και Σέρχιο Ράμος, το Euro 2016 θα μπορούσε να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αντιδράσουν, μετά την απογοήτευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια.

Η Γαλλία, νικήτρια το 1984 και το 2000, θα προσπαθήσει να φέρει πίσω την χαρά σε ένα έθνος, που εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένο από τις επιθέσεις του περασμένου έτους. Ο Ντινιέ Ντεσάν έχει αξιοζήλευτη ποιότητα στη διάθεσή του, τέτοια που του προσφέρουν ο μέσος της Γιουβέντους, Πολ Πογκμπά και οι επιθετικοί Κίνγκλεσι Κομάν και Αντονι Γκριζμάν.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στοχεύει στον πρώτο της ευρωπαικό τίτλο σε 20 χρόνια, ενώ η Αγγλία θα αναζητήσει την πρώτη διεθνή επιτυχία της από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που εκείνη φιλοξένησε. Η νεανική ομάδα του Ρόι Χόντζσον, ήταν η μοναδική που νίκησε όλα της τα προκριματικά παιχνίδια, δείχνοντας πραγματική απειλή, έχοντας σημεία αναφοράς τον Τζέιμι Βάρντι, έναν από τα αστέρια της απίθανης πρωταθλήτριας Λέστερ καιτον Χάρθι Κέιν της Τότεναμ.

Το σύστημα προυποθέτει, ότι μόνο οκτώ ομάδες θα αποκλειστούν από τους έξι ομίλους των τεσσάρων, όπου ακόμα και μία τρίτη θέση είναι πιθανό να σφραγίσει εισιτήριο για τους «16». Η ομάδα της Ισπανίας φαίνεται να έχει θεωρητικά το δυσκολότερο έργο, στον ίδιο όμιλο με την Τσεχία, Τουρκία και Κροατία, ενώ η θέση της Γαλλίας είναι περισσότερο εύκολη, δίπλα σε Αλβανία, Ρουμανία και Ελβετία. Η Ιταλία θα χρειαστεί να είναι προσεκτική απέναντι στους επικίνδυνους Βέλγους, την Ιρλανδία και τη Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς.

Στη λίστα για να προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας, βρίσκεται σίγουρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που βίωσε ένα απογοητευτικό Παγκόσμιο Κύπελλο και βλέπει ότι η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο για τη χώρα του. Ανάμεσα στις «σταχτοπούτες», η Ισλανδία αναμένεται με περίσσιο ενδιαφέρον, αφού κατάφερε να αφήσει έξω την Ολλανδία, κάτι που θα χρειαστεί να προσέξουν Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία, που την συντροφεύουν στον όμιλο. Η Ουαλία, επίσης, δεν θα χρησιμεύσει μόνο στην στατιστική, αν ο Γκάρεθ Μπέιλ, που την οδήγησε στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, εξακολουθήσει στην ίδια κατάσταση.

Ετσι κι αλλιώς όλα τα λόγια χρησιμεύουν για συζητήσεις που γίνονται πριν την σέντρα. Οταν ακουστεί ο ήχος από το πρώτο σφύριγμα, η μπάλα κυλήσει, συστήματα, θεωρίες, ιστορία και προβλέψεις μπορούν να ανατραπούν. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και γι αυτό είναι μοναδικό.

Πηγή: www.antenna.gr/news