«Πονοκέφαλος» για την πυροσβεστική η καύση των σιτοκαλαμιών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την αντιπυρική περίοδο είναι η καύση των σιτοκαλαμιών. Παρά τις απαγορεύσεις και τις συστάσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ορισμένοι αγρότες μετά τον αλωνισμό των σιτηρών εξακολουθούν να καίνε τα υπολείμματα των σιτικαλαμιών με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Για το πρόβλημα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας κ. Βασίλης Ρούντος και επεσήμανε ότι «εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα καύσης σιτοκαλαμιών, αναμένουμε μεγάλο κύμα το επόμενο διάστημα γιατί λόγω των βροχών οι αλωνισμοί πήγαν λίγο πίσω, είναι το μόνιμο, πολυετές, μεγάλο πρόβλημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Λάρισας. Το συναντάμε ειδικότερα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων αλλά δεν φταίει μόνο ο κάμπος, φταίει η νοοτροπία των ανθρώπων.Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, την απόδοση των ευθυνών αυτών έχει το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η δουλειά μας είναι να προστατέψουμε την περιουσία των συμπολιτών μας και πολλές φορές η μεγάλη ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών ειδικά σε ημέρες με μεγάλο δείκτη επικινδυνότητας κατά καιρούς κινδυνεύουν αγροτικά μηχανήματα, θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια και σπίτια ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Ρούντος αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τονίζοντας, ότι «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν. Ευχόμαστε να μην συμβούν. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί. Εμείς παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους συνανθρώπου μας από την φωτιά και άλλα καιρικά φαινόμενα».

Πηγή: Ευάγγελος Μητρούσιας, ΕΡΤ Λάρισας