Ο ΕΝΦΙΑ “κατάσχει” την επιστροφή φόρου

Προ των πυλών νέο το νέο σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα δουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται να παρακρατείται, ώστε να γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και να λάβουν μετά το υπόλοιπο ποσό.

Στην ουσία «παγώνουν» οι επιστροφές φόρου μέχρι τον Αύγουστο, για όσους φορολογούνται για τα ακίνητά τους, ώστε να βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και να γίνει ο συμψηφισμός και η αφαίρεσή του ΕΝΦΙΑ από το ποσό της επιστροφής.

Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται, αφού υπάρχει αυτεπάγγελτο για συμψηφισμό, όταν υπάρχουν οφειλές.

Με άλλα λόγια, η εφορία θα «κατάσχει» την επιστροφή φόρου, για την αυτόματη αποπληρωμή του συνόλου του ΕΝΦΙΑ, αφαιρώντας το δικαίωμα των φορολογούμενων να πληρώσουν το φόρο σε πέντε δόσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στην περίπτωση που ένα φορολογούμενος έχει, για παράδειγμα, επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ επίσης 500, με το συμψηφισμό δεν θα λάβει την επιστροφή του και ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί εφάπαξ.

Αν όμως, ο φορολογούμενος έχει 500 ευρώ επιστροφή και 700 ευρώ ΕΝΦΙΑ, τότε θα εξοφληθούν τα 500 αυτομάτως – χωρίς να λάβει την επιστροφή – και τα υπόλοιπα 200 θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, μετά και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να φτάνει στα 4,330 δισ., τη στιγμή που τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι 6,7 δισ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ, το 70% των φορολογουμένων αδυνατεί να αποπληρώσει τους φόρους και τις εισφορές του.

Πηγή: www.antenna.gr/news