Κάστρο Καλλιθέας – Ετήσια εκδήλωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου

Ο Δήμος Φαρσάλων με επιτυχία διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης, 7 Ιουνίου 2016, την ετήσια, θεσμοθετημένη πλέον, εκδήλωση αφιερωμένη στο εξαιρετικό αρχαιολογικό πρόγραμμα, που από το 2004 αδιαλείπτως εκπονείται στη θέση Κάστρο Καλλιθέας.

Για έκτη χρονιά ο Δήμος επιμελήθηκε μια ανοιχτή στο ευρύ κοινό παρουσίαση, με σκοπό να παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του τόπου τα αποτελέσματα της κοπιώδους ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων, τα μέλη της οποίας φθάνουν φέτος τα τριάντα δύο άτομα.

Όπως επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, η επιμελήτρια της εκδήλωσης Βάσω Νούλα, «η εκδήλωση σχεδιάσθηκε ώστε να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε εκείνους που με αφοσίωση, επιμονή και φροντίδα για δέκατη τρίτη επιχειρησιακή περίοδο, συνεχίζουν να ιχνηλατούν τα λείψανα του αρχαίου κάστρου στην Καλλιθέα και ψηφίδα την ψηφίδα ξαναφτιάχνουν την εικόνα της ζωής αυτής της αποτραβηγμένης στο βουνό πόλης.

  • Με τη συνάντηση αυτή ο Δήμος επιθυμεί να εκφράσει, έμπρακτα και δημοσίως, τις ευχαριστίες του στην Margriet Haagsma και στην Σοφία Καραπάνου που ηγούνται του αρχαιολογικού προγράμματος της Καλλιθέας και έχει τη χαρά να μοιραστεί με όλους τους κατοίκους του τόπου αυτή την έκφραση τιμής και ευχαριστιών προς τους επιστήμονες εκείνους, που για να δανειστούμε μια έκφραση του Σταύρου Μπένου, δεν υπέστειλαν ποτέ σημαίες, δεν συνθηκολόγησαν σε καιρούς χαλεπούς για τους ανθρώπους του πνεύματος και συνέχισαν να μάχονται για υψηλές αξίες και ιδανικά.
  • Εμείς, στον Δήμο Φαρσάλων, καθοδηγούμενοι από τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, πιστεύουμε στην κομβική σημασία του πολιτισμού στη ζωή μας, πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό ζωντανό, που βλασταίνει παντού όπου ανασαίνουν και ονειρεύονται άνθρωποι. Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε, αν μη τι άλλο, το πολιτιστικό μας απόθεμα, αλλά και να παίρνουμε μέρος στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
  • Για τον λόγο αυτό διοργανώνουμε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, για να γίνουμε όλοι κοινωνοί του πολιτισμού του τόπου και για τον λόγο αυτό επίσης, καλούμε στο βήμα και τον ενορχηστρωτή αυτής της προσπάθειας, τον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο».

κάστρο καλλιθέας1

καραχάλιος

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο έργο των αρχαιολόγων και στην πολλαπλασιαστική και πολυεπίπεδη αξία του για τον τόπο, στην ουσιαστική συμβολή του Δήμου στην εκπόνηση του έργου αυτού, καθώς και στις ευγενείς φιλοδοξίες για επέκταση και σε άλλες θέσεις. Κατόπιν αναφέρθηκε συνοπτικά στα 41 έργα πολιτισμού που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πρώτης θητείας του και εστίασε στο όραμά του για την επιχειρησιακή περίοδο 2015 – 2019 που περιλαμβάνει 61 στόχους.

Η εκδήλωση απολογισμού του ετήσιου αρχαιολογικού έργου στο Κάστρο της Καλλιθέας, είχε φέτος μια ξεχωριστή συγκινητική πρωτοτυπία. Ενώ μέχρι πέρυσι ήταν αποκλειστικά ομιλήτριες η Margriet Haagsma και η Σοφία Καραπάνου, για πρώτη φορά και στην ελληνική γλώσσα μίλησαν και 11 συνεργάτες τους, ο καθένας για τη δική του προσωπική συμβολή στο αρχαιολογικό έργο της Καλλιθέας.

κάστρο καλλιθέας2

Κατά σειρά εισήγησης παρουσιάστηκαν:

Εισαγωγή: Margriet Haagsma – Σοφία Καραπάνου
Κεραμεική: Colette Beestman – Kruijshaar
Μαγειρικά σκεύη: Karey Thomson
Λύχνοι: Edward Middleton
Ανάγλυφοι σκύφοι: Amber Latimer
Μυροδοχεία: Adam Wiznura
Υφαντική: Laura Surtees
Γυάλινα αντικείμενα: Gino Canlas
Μεταλλικά αντικείμενα: Emilie Heaton – Alex Garcia
Λίθινα: Tristan Ellenberger
3D απεικόνιση: John Manderscheid
Ανθρώπινα κατάλοιπα: Katherine Bishop
Συμπεράσματα: Σοφία Καραπάνου – Margriet Haagsma

Οι διευθύντριες του αρχαιολογικού προγράμματος του Κάστρου της Καλλιθέας Margriet Haagsma και η Σοφία Καραπάνω μετά τις ομιλίες τους ευχαρίστησαν τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο για την έμπρακτα υποστηρικτική του στάση στο δύσκολο και επίπονο έργο τους και ευχαρίστησαν την ειδική συνεργάτιδά του αρχαιολόγο Βάσω Νούλα για την αγαστή συνεργασία.

13388876_10207903720165480_1323606197_o

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία μίλησε για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού έργου στο Κάστρο της Καλλιθέας, αλλά και για την καθοριστική συμβολή των εύστοχων και ουσιαστικών επιλογών και χειρισμών του δημάρχου Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιου, στην ευόδωση του αρχαιολογικού έργου εν γένει, που εκπονείται στα όρια του Δήμου Φαρσάλων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχο κ. Δημ. Μπαμπανίκας, κ. Γιάννης Βασιλείου, κ. Χριστοδ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων. Δερλός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών συλλόγων και πολύς κόσμος.

κάστρο καλλιθέας4

καστρο καλλιθέας

Πηγή: farsala.gr