Μεταβίβαση ΙΧ μόνο με την καταβολή ολόκληρου του ποσού των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους ιδιοκτήτες ΙΧ αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων προσπάθησαν να μεταβιβάσουν το κάποιο αυτοκίνητο έχοντας καταβάλει μέρος των Τελών Κυκλοφορίας και όχι ολόκληρο το αντίτιμο (κατατεθειμένες οι πινακίδες κυκλοφορίας τους) καθώς οι υπάλληλοι της εφορίας απαίτησαν να καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας ασχέτως αν ήταν το όχημα σε ακινησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά καθώς τόσο οι ιδιώτες καταναλωτές όσο και οι έμποροι αυτοκινήτων δεν γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου και για να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση κάποιου αυτοκινήτου αναγκάζονται να πληρώσουν και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας που το όχημα βρίσκονταν σε «φορολογική ακινησία».

Το θέμα έχει προκύψει από μια διάταξη του 2012 που προβλέπει την μεταβίβαση αυτοκινήτου μόνο με την καταβολή των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας καθώς τότε δεν ίσχυε το μέτρο της καταβολής μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Δηλαδή αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ ή έμπορος αυτοκινήτων βρει αγοραστή για το όχημά του και πραγματοποιήσει άρση ακινησίας καταβάλλοντας τα 7/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας τα οποία προσαυξάνονται σε 9/12 σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη η εφορία για να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση του οχήματος θα του ζητήσει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ασχέτως αν το όχημα βρίσκονταν για 5 μήνες σε «φορολογική ακινησία».

Το θέμα πάντως έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να πραγματοποιείται η μεταβίβαση έστω και με την καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας θα πρέπει να προβλεφθεί η επιστροφή των χρημάτων για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους ΙΧ πραγματοποίησαν μεταβίβαση οχήματος πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας…