Στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, του οποίου η αναστήλωση χρηματοδοτήθηκε και από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, συνεχίστηκαν στη Λάρισα οι εκδηλώσεις «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο προβολής και δημοσιότητας των Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. και με στόχο την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων με προβολή βίντεο, φωτογραφιών, εντύπων, διαγωνισμούς με βραβεύσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. Την εκδήλωση πλαισίωσε η γυναικεία χορωδία Indonnation.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής«Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

αρχαίο θέατρο Λαρισας1

Η συγκυρία για τη σημερινή επέτειο δεν είναι εύκολη για την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να την υπερασπιζόμαστε. Όπως πρόσφατα επεσήμανε ο πρόεδρος Γιούνκερ, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης καλούμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουμε τρεις σύγχρονες προσκλήσεις: Να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Στην Ελλάδα οι προσκλήσεις αυτές αναμφίβολα μεγεθύνονται λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αν η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, μετά από μισή δεκαετία και πλέον συνεχούς ύφεσης, είναι το στοίχημα που οφείλουμε να βάλουμε με τον εαυτό μας όλοι, η ορθολογική αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.