Πατέντα Έλληνα φοιτητή που ενθουσίασε τους Σκανδιναβούς

Στο εξωτερικό οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους!

Άλλο ένα Ελληνόπουλο από την Κρήτη ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλούς συμφοιτητές του, αφού η ιδέα που συνέλαβε και υλοποίησε αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ πολλών άλλων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο του Λουντ, στην ομώνυμη πόλη της Σουηδίας.

Ο Ιάσονας Αεράκης και ο Μαχμούντ Χμουζ ζώντας τον τελευταίο χρόνο στη Σουηδία αντελήφθησαν ότι οι Σκανδιναβοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση.

Στο πλαίσιο λοιπόν του μεταπτυχιακού τους προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, που παρακολουθούν, συνέλαβαν την ιδέα και με τη βοήθεια του πανεπιστημίου τους την έβαλαν σε εφαρμογή! Οι ίδιοι δημιούργησαν εταιρεία παρασκευής σαπουνιού από ανακυκλώσιμο λάδι εστιατορίων, στο οποίο προσθέτουν αρωματικές ουσίες για να προσδώσουν άρωμα!

Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες τους προμηθεύουν την πρώτη ύλη, καθώς και από τους καθηγητές τους, οι οποίοι την ξεχώρισαν ανάμεσα σε όλες τις μεταπτυχιακές εργασίες. Ήδη τα προϊόντα τους πωλούνται στις γύρω πόλεις και το επόμενο βήμα είναι η παρουσία τους σε Δανία και Νορβηγία!

Λίγα λόγια για τους Ιάσονα Αεράκη και Μαχμούντ Χμουζ

Ο Ιάσονας Αεράκης γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου και οι δύο γονείς του εργάζονταν στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα. Τέλειωσε το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια προτίμησε για σπουδές την Ελλάδα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πέρασε έξι μήνες στο École national supérieur des beaux-arts στο Παρίσι, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα του Πανεπιστημίου του Lund που θέτει υψηλά κριτήρια στην επιλογή των φοιτητών του. Επιλεγμένοι νέοι και νέες από όλον τον κόσμο παρακολουθούν το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι φοιτητές έπρεπε μεταξύ άλλων καθηκόντων να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους. Από την αρχή ο Ιάσονας συνεργάστηκε με τον Παλαιστίνιο χημικό-μηχανικό Mahmud Hmouz και μαζί δημιούργησαν τη Malmö Soap collective, μια ιδέα που βραβεύτηκε σε σουηδικό διαγωνισμό strart-up επιχειρήσεων.

*Στη φωτογραφία ο Ιάσονας Αεράκης (αριστερά) και ο Mahmoud Hmouz (δεξιά) μπροστά στη βραβευμένη ιδέα τους.

Πηγή: cretalive.gr