Αναρτήθηκαν τα κριτήρια επιλογής των Νέων Γεωργών για όλες τις περιφέρειες

Ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των εξειδικευμένων κριτηρίων βαθμολόγησης από τις εναπομείνασες περιφέρειες (Θεσσαλίας, Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης και Πελοποννήσου) που καθορίζουν τους κλάδους προτεραιότητας του υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς». Με την ανάρτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 1/6 έκλεισε ο κύκλος καθορισμού των κριτηρίων βαθμολόγησης και από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος.

Όπως γνωστοποιήθηκε τα κριτήρια που δημοσίευσε η κάθε περιφέρεια είναι τελικά και αποτελούν προϊόν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος έχει μετατεθεί για το τέλος του έτους με την πιθανότητα αυτή να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο να είναι υπαρκτή.

Οι τομείς προτεραιότητας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι:

1) Ζωική παραγωγή (Γάλα – Κρέας)

2) Φυτά μεγάλλης καλλιέργειας (σιτηρά, βαμβάκι, ψυχανθή, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά)

3) Δενδρώδεις Καλλιέργειες

3) οπωροκηπευτικά

4) κηπευτικά – ανθοκομικά

5) μελισσοκομία / αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Εξειδίκευση Βαθμολογικών κριτηρίων Περιφερειών: ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι τομείς προτεραιότητας για την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης είναι:

1) Μελισσοκομία – Πτηνοτροφία – Σηροτροφία

2) Κηπευτικά – Ανθοκομία

3) Καλλιέργειες δενδροκομικών ειδών (Γιγαρτόκαρπα – Πυρηνόκαρπα- Ακρόδρυα – Ελιά – Ακτινίδιο – Ρόδι – Μικρά φρούτα) / Αμπελώνες για παραγωγή οίνου – Αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση

4) Αροτριαίες Καλλιέργειες (σιτηρά – καλαμπόκι) / Ζωοτροφές (ψυχανθή, όσπρια, σιτηρά) / Βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, καπνός, ζαχαρότευτλα) / Ενεργειακά Φυτά (ηλίανθος, ελαιοκράμβη) / Ελαιούχοι σπόροι – Βρώσιμα Όσπρια – Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Οι τομείς προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι:

1) Αιγοπροβατοτροφία

2) Κηπευτικά υπαίθρια και υπό κάλυψη

3) Μελισσοκομία

4) Προϊόντα  ΠΟΠ ή ΠΓΕ

5) Ελιά, εσπεριδοειδή, αμπελουργία

6) Άλλες φυτείες (Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Συκιά, Καστανιά, Καρυδιά)

7) Φακές, Ρεβίθια, Λαθούρια, Φασόλια

Πηγή: agro24.gr