Η μάχη για την τιμή των σιτηρών

Στην άµυνα παίζεται εφέτος το παιχνίδι µε το σκληρό σιτάρι και θα χρειασθεί συντονισµένη προσπάθεια από την πλευρά των παραγωγών για να µη φύγουν οι τιµές πολύ κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Λίγο προτού ξεκινήσει ο αλωνισμός οι συνθήκες που διαμορφώνονται από τις διεθνείς αγορές δεν είναι ευνοϊκές για το θεσσαλικό σιμιγδάλι καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν αγοραστικό ενδιαφέρον από τον κύριο αγοραστή που είναι η Ιταλία σύμφωνα με tovima.gr. Γεγονός που σημαίνει ότι οι βιομηχανίες ζυμαρικών της γειτονικής χώρας θα εξαντλήσουν πρώτα την εγχώρια παραγωγή και μετά θα αναζητήσουν εισαγόμενο σκληρό σιτάρι.

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής:

– Στη Νότια Ευρώπη πάμε για ρεκόρ παραγωγής, αφού στη μεν Ιταλία αναμένεται παραγωγή που θα φτάσει τους 5 εκατ. τόνους όταν πέρυσι κινήθηκε σε 3,8 εκατ. τόνους.

Επίσης υπάρχουν και αποθέματα 400.000 τόνων από πέρυσι. Αποθέματα περυσινά της τάξεως των 150.000 τόνων υπάρχουν και στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα ανέρχονται στους 30.000 τόνους.

Η εφετινή εγχώρια παραγωγή αναμένεται να υπερβεί τους 900.000 τόνους και κατά πολλούς ίσως να προσεγγίσει και το 1 εκατομμύριο, όταν πέρυσι κυμάνθηκε στους 750.000 τόνους. Και στη Θεσσαλία ανάλογα αυξημένη θα είναι η παραγωγή, αφού οι ζημιές από τις πλημμύρες δεν ήταν μεγάλες για το προϊόν, σε αντίθεση με τα κριθάρια, τον βίκο, τα ψυχανθή και τις εαρινές καλλιέργειες.

Ολα αυτά συνηγορούν σε μια υπερίσχυση τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες της προσφοράς έναντι της ζήτησης, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα οι τιμές θα ξεφύγουν σε πρώτη φάση πάνω από τα 18-19 λεπτά το κιλό στον κάμπο, με δεδομένο ότι υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο και λίγοι είναι εκείνοι που θα τα αποθηκεύσουν αναμένοντας από το τέλος του καλοκαιριού καλύτερες τιμές.

Αυτό βέβαια είναι άδικο, επισημαίνει «μεγάλος παίκτης» στην αγορά σιτηρών, γιατί εφέτος όλα δείχνουν ότι η ποιότητα θα είναι εξαιρετική. «Δεν μπορεί, δεν είναι σωστό και δίκαιο» σημειώνει «πέρυσι να αγοράζαμε σκύβαλα ως και 30 λεπτά το κιλό και εφέτος να δίνουμε για εξαιρετικής ποιότητας σιτάρια 18 και 19 λεπτά, αλλά δυστυχώς αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς και οφείλει κανείς να τους ακολουθεί» καταλήγει.

Οι αγρότες ωστόσο αναμένουν επίσης την παρέμβαση των ελάχιστων υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων που παραμένουν σε λειτουργία στη Θεσσαλία και κυρίως την Ενωση Βόλου και την ΕΑΣ Τρικάλων, οι οποίες συνηθίζουν τέτοια περίοδο να κάνουν παρέμβαση πρώτα στο κριθάρι που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο φουλ του αλωνισμού (τρέχουσες τιμές στα 15 λεπτά, ενώ αναμένεται παρέμβαση των Ενώσεων στα 18 λεπτά) και στη συνέχεια στα σιτηρά, όπου μπαίνει τα τελευταία χρόνια και η Νέα Ενωση Καρδίτσας κάνοντας συγκέντρωση και διαχείριση για λογαριασμό των παραγωγών στα σιλό της Ματαράγκας.

Είναι σίγουρο ότι καλά σιτάρια και µεγάλα σηµάδια θα πληρωθούν. Κατά τα λοιπά, από τη µια πλευρά η αυξηµένη διεθνής και εγχώρια παραγωγή και από την άλλη η πληρότητα των περισσότερων µύλων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άνοιγµα της αγοράς πολύ πιο πάνω από το εύρος των 18-20 λεπτών το κιλό. Ωστόσο, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση µιας πιο ανοδικής τάσης στην αγορά αναµένεται να διαδραµατίσουν τα συµβόλαια που έχει µε τους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάµπου η εταιρεία Μέλισσα (Κίκιζας) σύµφωνα µε τα οποία ορίζεται ως κατώτατη τιµή τα 20 λεπτά το κιλό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν από τα τέλη Αυγούστου και μετά, είτε προς το καλύτερο για τις τιμές είτε προς το χειρότερο καθώς θα μπει στην παραγωγή και ο Καναδάς.

BANNER ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ

Banner τυμπας