Θα διαβάζουν το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία

«Ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία – Για 30 ημέρες στο ‘τζαμί’ της Αγίας Σοφίας θα διαβάζεται το Κοράνι». Με αυτόν τον τρόπο προβάλλεται στα τουρκικά μέσα η είδηση, σύμφωνα με την οποία τo κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet θα μεταδίδει κάθε μέρα εκπομπή με την προσευχή από το Κοράνι που θα διαβάζεται κάθε μέρα στις 02.00 το πρωί από την Αγία Σοφία.

Αναλυτικότερα, η εκπομπή «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας» θα μεταδίδει κάθε μέρα τη ‘Sahur’ (δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν ξεκινήσει η νηστεία) επί 30 ημέρες (όσο κρατάει ο ιερός μήνας του ραμαζανιού).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε για 916 έτη ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 έτη ως τζαμί, ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Την είδηση επιβεβαιώνουν οι φιλο-κυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες, όπως ‘Σαμπάχ’,’Γενί Σαφάκ’, ‘Ακσάμ’, ‘Haberler.com’, ‘Son Dakika’. Η τελευταία ενημερωτική ιστοσελίδα μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά: «Ιστορικές στιγμές στην Αγία Σοφία – εντός της εβοδμάδας λήγει η λαχτάρα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και εφημερίδα ‘Zαμάν’ με τον τίτλο «Στην Αγία Σοφία η ευλογία του Ραμαζανίου» καθώς και η εθνικιστική Milat με τον τίτλο «Ημέρες Κορανίου στην Αγία Σοφία». Ένα πολύ ευχάριστο νέο ήλθε πριν από το Ραμαζάνι για τους πολίτες που περιμένουν να ανοίξει στο προσκύνημα ως τζαμί η Αγία Σοφία σχολιάζει η Milat.

Με τον τίτλο «Πρόταση από το AKP για την Αγία Σοφία ενάντια στη Γερμανία» η γνωστή ιστοσελίδα ‘ODA TV’ αναφέρεται στη δήλωση που έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter o βουλευτής του Γκαζίαντέπ του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Σαμίλ Ταγιάρ: «Εφόσον οι ΗΠΑ ‘αγκάλιασαν΄ το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για προσκύνημα (των μουσουλμάνων)».

Επίσης, η εθνικιστική ιστοσελίδα ΄Γενί Ακίτ’ σχολιάζει ότι «μετά την απόφαση της Γερμανίας για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων» αναμένονται με ενδιαφέρον οι συγκεκριμένες αντιδράσεις της κυβέρνησης AKP …», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σημειώνουμε ότι το Ραμαζάνι διαρκεί από 6 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου 2016.