Το σχέδιο για χαλάρωση των capital controls

H αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων και η δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη περιλαμβάνονται στις προτάσεις για τα capital controls που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες και το οποίο θα υποβάλουν προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες.

Οι τράπεζες προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες,  την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 ή και 550 ευρώ. Στο σχέδιο είναι επίσης, σύμφωνα με το Έθνος, η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου ή ανάληψη ανά 15ήμερο, αντί της εβδομάδας που ισχύει σήμερα.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι επίσης η πλήρης άρση των περιορισμών για το «φρέσκο» χρήμα, που θα επιστρέψει και πάλι στα γκισέ, με δυνατότητα ανάληψης χρημάτων χωρίς πλαφόν για τα κεφάλαια που κατατίθεται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα  (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Το σχέδιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προβλέπει επίσης νέα αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Τέλος, προβλέπεται η διεύρυνση των ορίων για εμβάσματα προς το εξωτερικό, που σήμερα είναι στα 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των τραπεζών δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρει τη ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα πάντως συζητήθηκε σε γεύμα που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Πηγή: www.antenna.gr/news