Πρεμιέρα για τον αυξημένο ΦΠΑ

Πρωτομηνιά με κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες, καθώς ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους.

Συγκεκριμένα, έρχεται αύξηση του ΦΠΑ, καταργείται η απόσυρση, αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης στα ΙΧ, ενώ αυξάνεται κατά 10% και το τιμολόγιο στη συνδρομητική τηλεόραση.

Ειδικότερα, η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%  θα φέρει ανατιμήσεις σε τυποποιημένα τρόφιμα, αναψυκτικά, χυμούς, ταβέρνες και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, ρούχα και παπούτσια, νεόδμητα ακίνητα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ, επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, άνθη και φυτά, αποχέτευση. Από σήμερα αυξάνεται επίσης και ο φόρος στην μπύρα στα 5 ευρώ ανα εκατόλιτρο, από 2,6 που είναι σήμερα.

Παράλληλα, από σήμερα τίθεται σε ισχύ η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ σε 11 νησιά. Οι τιμές στα προϊόντα και στις υπηρεσίες στα νησιά αυτά θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% που ίσχυε μέχρι τώρα. Πρόκειται γαι τα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρς, Κέα και Σίφνος.

Μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος τρόπος φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων με τον νέο τρόπο υπολογισμούτων τελών ταξινόμησης, που θα συνδέονται με την αξία λιανικής προ φόρων, αλλά και την εκπομπή ρύπων.

Με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2.

Αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

Πηγή: www.antenna.gr/news

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!