Κρητικός Ταξιτζής: Και το Τζόκερ να κερδίσω…τον ΟΑΕΕ δεν θα τον πληρώσω!

«Χρωστάω πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Ο λόγος που οι οφειλές μου έφτασαν στο σημείο αυτό, οφείλεται αφενός στο ό,τι ο τζίρος της δουλειάς μου έχει «κατρακυλήσει» στο 80% περίπου, αφετέρου με έχουν «πνίξει» οι δόσεις του τραπεζικού δανείου. Και αντί οι… «κύριοι» αυτοί να βρουν μια βιώσιμη λύση, εξακολουθούν να κρατούν τις εισφορές σε παράλογα ύψη.

Ο κόσμος όμως, οι οφειλέτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ακόμη και τις 100 δόσεις, πολλοί τις παράτησαν. Στην δική μου περιοχή τουλάχιστον, ένα 70% «έσπασε» την ρύθμιση. Εδώ δεν μπορούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές, είναι δυνατόν να πληρώνουν μαζί και τις παλιές οφειλές; Εμείς τους προτείναμε, ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας να δίνει ότι μπορεί και ανάλογα με το ύψος των εισφορών του, να διαμορφωθεί και η μελλοντική του σύνταξη.

Προτείναμε επίσης να πραγματοποιηθεί μια ανακεφαλαιοποίηση χρεών, αφαιρώντας παράλληλα τις προσαυξήσεις και κυρίως τις χρεώσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τις οποίες μας επιβαρύνουν χωρίς όμως να μας τις παρέχουν. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Αν πας σε μια τράπεζα και σου δανείσει τα χρήματα της, είναι φυσιολογικό να σε τοκίσει. Ο ΟΑΕΕ όμως, που δεν μας χορηγεί χρήματα…τοκίζει αυτά που του δίνουμε εμείς. Πόσο νόημα βγάζει αυτό; «Εφαγαν» δισ. από το ταμείο μας. Τα λεφτά αυτά που πήγαν; Πήγα στον ΟΑΕΕ και ζήτησα να μου δώσουν μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναγραφόταν, πόσα χρήματα θα λαμβάνω ως συνταξιούχος, βάσει των εισφορών που έχω δώσει. Δεν μου απάντησαν ποτέ, γιατί ούτε οι ίδιοι ξέρουν να απαντήσουν πόσα χρήματα θα πάρουμε. Σε όποια ιδιωτική εταιρεία και αν πας, θα σου πουν: «Με τόσα που δίνεις, θα πάρεις τόσα». Απλά πράγματα. Στο δημόσιο όμως, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση, ακόμη και σε αυτή την απλή απορία. Πρέπει να βρουν μια λύση, βασισμένη στην λογική.

Από την στιγμή που ο τζίρος των ελεύθερων επαγγελματιών έχει πάρει τέτοια «κατηφόρα», δεν μπορούν τα πάγια έξοδα να μένουν σε αυτά τα ύψη. Πρέπει να πέσουν και αυτά. Δεν γίνεται οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ να συνεχίζουν να αποτελούν τέτοιο βάρος. Ο κλάδος των ταξιτζήδων έχει «διαλυθεί» και αυτοί έχουν την απαίτηση να πληρώνουμε όπως παλιά» δηλώνει εξοργισμένος στο bangladeshnews.gr, ο Θεολόγης Βενιαμάκης, οδηγός ταξί από την Σητεία Κρήτης.
Θεολόγης Βενιαμάκης, οδηγός ταξί, Σητεία Κρήτης: Οι πληρωμές των υποχρεώσεων μας, προϋποθέτουν έσοδα. Τα έσοδα αυτά όμως έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω της κρίσης. Οι συνάδελφοι μου έχουν «γονατίσει». Δεν μπορούν να ζητούν από εμάς να συνεχίζουμε να πληρώνουμε, λες και ζούμε στα παλιά χρόνια. Το μεροκάματο δεν βγαίνει απλά με δυσκολία, είναι και «ψίχουλα». Σας υπενθυμίζω ότι πρέπει και να φάμε…
ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ…ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

«Σκέψου εγώ να είμαι ασφαλιστής και να σου πω, «δώσε μου 1.000 ευρώ για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου», χωρίς όμως να είμαι σε θέση να σου πω τι εγγυήσεις θα προσφέρω, τι εγγυήσεις αγοράζεις με τα χρήματα αυτά. Έτσι λειτουργεί δυστυχώς και το δημόσιο. Ζητά τα χρήματα σου, χωρίς να μπορεί να σου προσφέρει το παραμικρό. Ίδια τακτική ακολουθεί και ο ΟΑΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι δίνουμε τα χρήματα μας σε μια «μαύρη τρύπα», χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση. Το θεωρώ παράνομο, εν ψυχρώ κοροϊδία. Αν θέλουν να μας πάνε μέσα, ας έρθουν να μας πάρουν. Είμαστε 38 ταξιτζήδες στην Σητεία, οι 37 χρωστούν. Να σκεφτείς πως στον σύλλογο των Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, μετράμε ήδη…300 άτομα. Αυτοί που χρωστάνε είναι πολλοί και οι οφειλές…ακόμη περισσότερες.

Εγώ βρίσκομαι στις υψηλότερες κλίμακες. 950 ευρώ το δίμηνο. Που να τα βρω εγώ τα λεφτά αυτά; Όταν κάνω τζίρο 25-30 ευρώ την ημέρα, πως να δίνω τα 15 στον ΟΑΕΕ; Με ότι μου απομένει, πρέπει να πληρώνω λογιστή, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, συντήρηση αυτοκινήτου, τράπεζα, βενζίνη. Όλες μου τις υποχρεώσεις. Τι προτείνουν στον κόσμο να κάνει; Τα χρήματα αυτά υπάρχουν; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούν όσοι ζητούν να πληρώσουμε τα ποσά αυτά. Τι λέω εγώ; Σύσσωμοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Εκτός αν, η κυβέρνηση βρει μια γενναία λύση που θα μας ανακουφίσει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Δεν βγαίνει με τίποτα. Δεν είμαι ούτε τζαμπατζής, ούτε ανήκω στο κίνημα του «Δεν πληρώνω». Απλά εγώ, όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοι μου, ελεύθεροι επαγγελματίες, «στερέψαμε» από χρήματα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Πηγή: bangladeshnews.gr