Ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τύμπας για την θεομηνία

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τύμπας σε σχετική επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την θεομηνία που έπληξε την πόλη των Φαρσάλων αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Παρακαλούμε όπως εντάξετε στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Περιφερειακού Συμβουλίου , το θέμα των καταστροφών και της αντιμετώπισής τους στην περιοχή των Φαρσάλων και ευρύτερα, εξαιτίας της πρόσφατης θεομηνίας .

Επισυνάπτουμε τη σχετική εισήγηση επί του θέματος.

Από αιφνίδιο καιρικό φαινόμενο,  επλήγη το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 ο Δήμος Φαρσάλων και η ευρύτερη περιοχή .

Η καταρρακτώδης βροχή που σάρωσε επί ώρες την πόλη και τις τοπικές κοινότητες, ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, τα ρέματα, τα αναχώματα του Ενιπέα ποταμού και τα αρδευτικά κανάλια να μην ανταποκριθούν στην απορροή του όγκου των βρόχινων υδάτων, με αποτέλεσμα το ρέμα του Αϊκλή να ξεχειλίσει σε 4 σημεία και να πλημμυρίσει το βόρειο τμήμα της πόλης, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα, τόσο στην πόλη όσο και σε αγροτικές εκτάσεις του οικισμού Ανωχωρίου, αλλά και σε τμήμα του ίδιου του οικισμού και δυτικότερα αυτού.

Ο Ενιπέας ποταμός δεν άντεξε τον όγκο των νερών και υπερχείλισε σε είκοσι σημεία, από την Αμπελειά μέχρι την Υπέρεια, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν προβλήματα στην οδοποιία, τόσο προς Μικροθήβες, όσο και προς Σκοπιά.

Από την πρώτη στιγμή επιστρατεύθηκε το σύνολο του υπηρεσιακού μηχανισμού και του μηχανικού εξοπλισμού των τοπικών φορέων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η αστυνομική δύναμη, που υπερέβησαν εαυτούς για να βοηθήσουν ανθρώπους και να επιλύσουν καταστάσεις, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και  οι  ανταποκριτές του ΕΛΓΑ προέβησαν σε αναγγελία ζημιών σε κάθε κοινότητα .

Η Δημοτική αρχή των Φαρσάλων, ζήτησε την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συγκρότησε τριμερή επιτροπή μηχανικών για τον έλεγχο των κτιριακών υποδομών και την καταγραφή των ζημιών κάθε οικίας και επιχείρησης, ενώ η αρμόδια επιτροπή πρόνοιας θα προβεί σε καταγραφή του καταστραφέντος οικιακού εξοπλισμού.

Παρόλα αυτά , μέχρι σήμερα καμία επίσημη δέσμευση δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά  με συγκεκριμένα μέτρα και συνολικά για την διαχείριση της τοπικής οικονομίας, που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα γενικά και ειδικά την επαρχία Φαρσάλων.

Αντί αυτού υπήρξε επίκληση του νέου νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και την αποζημίωση των μελών του,  καθώς και τις γενικές ρυθμίσεις του αγροτικού σχεδίου της Κυβέρνησης για τους υπόλοιπους αγρότες, που όμως δεν εξειδικεύονται ειδικά και συγκεκριμένα, ο δε τρόπος επίκλησής τους από εκπροσώπους της κυβέρνησης, ήταν τουλάχιστον άστοχος, εφαρμόζοντας τη γνωστή  τακτική  «πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα»  .

Οι  κάτοικοι της περιοχής όμως, θυμούνται ακριβώς τί συνέβη κατά την περσινή καταστροφή που υπέστη η περιοχή, από επίσης ακραίο καιρικό φαινόμενο και δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αποζημιωθεί. Ακόμα περιμένουν οι πληγέντες (αγροτικές καλλιέργειες και σπίτια που πλημμύρισαν) από τις νεροποντές του Οκτωβρίου του 2015 και δεν «ιδρώνει το αυτί»  κανενός υπευθύνου για να αποζημιωθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι των τοπικών διαμερισμάτων Κρήνης και Υπέρειας!

Πως αλήθεια θα αποζημιωθούν οι αγροτικές καλλιέργειες και τα σπίτια που πλημμύρισαν στην περιοχή και πως θα διασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν άμεσα και δεν θα έχουν την τύχη του παρελθόντος, όταν ακόμα περιμένουν να πάρουν τις δήθεν αποζημιώσεις;

Είναι γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ενώ γνώριζε από καιρό τα προβλήματα και τον κίνδυνο πλημμυρών, ενώ είχε προειδοποιηθεί κατ’επανάληψη από όλους τους φορείς της περιοχής, (Δήμο, τοπικά συμβούλια, αγροτικούς συλλόγους κλπ) και ενώ είχε υποσχεθεί δια στόματος περιφερειάρχη ότι θα πραγματοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα, εν τούτοις αδιαφόρησε πλήρως και δεν φρόντισε να εντάξει τα συγκεκριμένα έργα της περιοχής σε πρώτη προτεραιότητα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι αγρότες του Δήμου Φαρσάλων να είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων.

Για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι αδυναμίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και ήδη πρόβαλε ως άμεση ανάγκη και αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Φαρσάλων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η κατασκευή ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, έξω από τον πολεοδομικό ιστό των Φαρσάλων, βόρεια και παράλληλα του περιφερειακού δρόμου, καθώς και η ολοκλήρωση της μελέτης του ημιτελούς φράγματος της Υπέρειας και η χρηματοδότηση της κατασκευής του.

ΖΗΤΑΜΕ  άμεσα το θέμα να συζητηθεί εκτενώς , παρουσία των φορέων των Φαρσάλων, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα για όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος και περαιτέρω να αποφασιστούν  από το Περιφερειακό Συμβούλιο

1) οι συλλογικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του θέματος

2) να δεσμευτεί προσωπικά ο κ. Περιφερειάρχης και συνολικά η περιφερειακή αρχή στην άμεση προώθηση των έργων στην περιοχή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  και συγκεκριμένη χρηματοδότηση

3) η διασφάλιση της αποζημίωσης για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ειδικός αγορητής :Κωνσταντίνος Τύμπας

Με τιμή

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

  • ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ
  • ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  • ΤΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  • ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ(ΜΑΚΗΣ)
  • ΤΣΑΛΙΚΗ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ(ΤΖΟΥΛΙΑ)
  • ΛΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΤΣΟΓΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ(ΒΟΥΛΑ)
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!