Η πτώση στις τιμές του γάλακτος και η ανάγκη προστασίας των παραγωγών

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάρρευση των τιμών του γάλακτος σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν σχετικά με τα πιθανά μέτρα για την ανακούφιση των πιέσεων που δέχονται οι γαλακτοπαραγωγοί και την σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους στη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια την Πέμπτη το πρωί. Η συζήτηση ξεκίνησε.

Μεταξύ των βασικών αιτιών της κρίσης αυτής είναι το ρωσικό εμπάργκο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ο τερματισμός των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015 και η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν επίσης ερωτήματα στο Συμβούλιο σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα χρήσης, από ορισμένα κράτη, των εργαλείων που ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των γαλακτοπαραγωγών.

Σε μία συζήτηση στις 12 Απριλίου οι ευρωβουλευτές απηύθυναν έκκληση για ταχεία ανακούφιση των γαλακτοπαραγωγών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τους προστατεύσουν από τους κλυδωνισμούς της αγοράς.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης τον Ιούλιο του 2015, να υιοθετηθούν μηχανισμοί για την προστασία των γαλακτοπαραγωγών και επέμεινε ότι ο ρόλος του παρατηρητηρίου της αγοράς γάλακτος πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις νωρίτερα και να προτείνει μέτρα.

Πηγή: news247.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!