Κλιμάκια του ΕΛΓΑ στα Φάρσαλα

Μισή ώρα έφθασε για να ρίξει 142 χιλιοστά νερό, όσο δεν έριξε όλο τον χειμώνα, πλημμυρίζοντας στην κυριολεξία τον θεσσαλικό κάμπο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Φαρσάλων, μετά την πρωτοφανή θεομηνία του Σαββάτου 21 Μαΐου, όπου καταρρακτώδης βροχή «χτυπούσε» επί ώρες την πόλη και τις τοπικές κοινότητες.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ συνοδευόμενα από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντο, τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Παναγιώτη Καλφούντζο, τον δημάρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο και τον αντιδήμαρχο πληγείσες περιοχές συνομιλώντας με τους αγρότες για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις αποζημιώσεις. Ο δήμαρχος Φαρσάλων ζήτησε την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρότησε τριμερή επιτροπή μηχανικών για τον έλεγχο των κτηριακών υποδομών και την καταγραφή των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις, ενώ αρμόδια επιτροπή πρόνοιας θα προβεί σε καταγραφή των καταστραφέντων εξοπλισμών.

Παράλληλα οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ προέβησαν σε αναγγελία ζημιών σε κάθε κοινότητα και ο διευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Λιόντος μιλώντας στο Agronews επεσήμανε τη διορία εντός 15 ημερών από το συμβάν που έχει ο κάθε πληγείς αγρότης να υποβάλει δήλωση ζημιάς.

Την αποχή από το εκτιμητικό έργο κάθε ζημιών, τονίζει στο agronews ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Ιωάννης Καψάλης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι:

«Αντιδρούμε στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, απέχοντας προς το παρών από το εκτιμητικό έργο των ζημιών για κυρίως δύο λόγους. Πρώτον είναι αδύνατη η έκδοση εντολών μετακίνησης των εκτιμητών από την διοίκηση του ΕΛΓΑ και δεύτερον τίθεται όριο 250 χλμ. μηνιαίως ( με το προσωπικό και όχι με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο ), που στατιστικά το όριο αυτό καλύπτεται το πολύ σε 2-3 μέρες! Τα παραπάνω προβλήματα μας αναγκάζουν με απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, να μένουμε καθηλωμένοι στα γραφεία μας από τις 26 Απριλίου, μετά δηλαδή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς. Εκεί διαγράφηκε η τροπολογία που εξαιρούσε τον ΕΛΓΑ από τον νόμο 4336/15 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, παρόλο που είχε πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σημειωτέον ότι οι δαπάνες μετακινήσεις των εργαζομένων δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι καλύπτονται από τα τέλη εκτίμησης των αγροτών».