Ακόμη πιο οικονομικό το φυσικό αέριο

Ακόμα πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό προβλέπεται να είναι για τους καταναλωτές το φυσικό αέριο καθώς με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προκύπτει σημαντική μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σύμφωνα με σχετικές διατάξεις για το φυσικό αέριο προβλέπεται από 01.01.2017 μείωση από 1,5 σε 0,3 €/Gigajoule ( από 5,4 €/Mwhσε 1,08 €/Mwh) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οικιακή χρήση. Επιπλέον, για τη βιομηχανική χρήση από 01.01.2017 ο ΕΦΚ μειώνεται κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση. Με τα παραπάνω μέτρα, η θέρμανση των νοικοκυριών γίνεται πιο συμφέρουσα αφού θα ελαφρυνθούν τα οικιακά τιμολόγια, ενώ θα υπάρξει και σημαντική φορολογική ελάφρυνση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας εφαρμόζει σταθερή τιμολογιακή πολιτική για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς) και η εξέλιξη των μηνιαίων τιμών φυσικού αερίου, οφείλεται στο κόστος αγοράς φυσικού αερίου, ως συνέπεια των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών και όχι στην εξέλιξη της εγχώριας τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ή κίνησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου από την έναρξη της φετινής θερμικής περιόδου έως και σήμερα, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με το 2015 , σημειώνοντας μείωση για την οικιακή χρήση 24% και για την βιομηχανική χρήση 39%.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

Με τις νέες συνδέσεις να ξεπερνούν τις 700 μηνιαίως, αποδεικνύεται έμπρακτα η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου τόσο στο φυσικό αέριο ως ένα ασφαλές οικολογικό και οικονομικό καύσιμο όσο και στις υπηρεσίες των εταιριών που συνεχώς αναβαθμίζονται, με σκοπό την καλύτερη –ασφαλέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Επιπλέον, η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου σε ολοένα και περισσότερους κατοίκους και επαγγελματίες σχεδιάζοντας την επέκτασή του δικτύου τους σε υφιστάμενες αλλά και νέες περιοχές. Συγκεκριμένα για το έτος 2016, προβλέπονται επενδύσεις του δικτύου συνολικού ύψους 5,5 εκ. € για τη Θεσσαλία με τις επεκτάσεις να καλύπτουν υφιστάμενες αλλά και νέες περιοχές όπως στον Αλμυρό και τα Φάρσαλα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Βασικοί άξονες στις δραστηριότητες ανάπτυξης είναι η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και προδιαγραφών κατασκευής και χρήσης του αερίου, τόσο αναφορικά με τα δίκτυα διανομής, όσο και με τον έλεγχο των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, έχει υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί ς στο προσεχές διάστημα μια σειρά έργων που βελτιώνουν την υποδομή της εταιρίας και αφορούν μεταξύ άλλων τη λειτουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για τις αυτοψίες νέων συνδέσεων και για τους ελέγχους εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, τη δημιουργία πύλης με e-services για τους τελικούς πελάτες καθώς και τη λειτουργία Ηλεκτρονικής ψηφιοποίησης των εγγράφων.

SYNERGIA-final (2)