Πάει για πιστοποίηση το θεσσαλικό βαμβάκι

Ο διευθυντής επικοινωνίας και τύπου του συνεταιριστικού ομίλου της Ε.Α.Σ. Τρικάλων Λάζαρος Μάμαλης μετείχε, ως εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην ομάδα διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βαμβάκι που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου υπογράμμισε τη σημασία του προϊόντος τόσο για την αγροτική όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παρεμβαίνοντας στην ομάδα διαλόγου τόνισε ότι «το βαμβάκι είναι σταθερά μέσα στα πρώτα σε αξία εξαγωγών αγροτικά προϊόντα της χώρας το οποίο δεν επηρεάζεται από την εγχώρια κρίση λόγω του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προορίζεται για το εξωτερικό. Η συνέχιση της καλλιέργειας εξασφαλίζεται από την υψηλού επιπέδου υποδομή που έχουν οι Έλληνες αγρότες και η βιομηχανία, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε τεχνογνωσία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο από την Κομισιόν η οποία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της καλλιέργειας για αγροτική αλλά και την ελληνική οικονομία στηρίζοντάς την έμπρακτα».

«Η υψηλή τεχνογνωσία που έχουν οι Έλληνες καλλιεργητές, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που διασφαλίζουν την ποιοτική ανωτερότητα του εγχώριου βαμβακιού, η οποία ωστόσο», τόνισε ο κ. Μάμαλης, «δεν αντικατοπτρίζεται, στο βαθμό που θα αναμένονταν, στο εισόδημα των παραγωγών».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι τρίτες χώρες εισάγουν ελληνικό βαμβάκι το οποίο το χρησιμοποιούν για την παραγωγή υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών υφασμάτων αναφέροντας παραπλανητικά ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από δικό τους εγχώριο βαμβάκι. «Η συγκεκριμένη υπεραξία που λόγω ακριβώς των ποιοτικών του χαρακτηριστικών προσδίδεται από την ίδια την αγορά στο ελληνικό βαμβάκι θα πρέπει να καταλήξει στους Έλληνες παραγωγούς και συνολικά στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Μάμαλης.

Και στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα παρότι παράγει, συντριπτικά, το περισσότερο βαμβάκι στην Ε.Ε. υστερεί.

Παράλληλα, σε συζητήσεις που είχε ο κ. Μάμαλης, στα πλαίσια συνάντησης της ομάδας εργασίας για το βαμβάκι των κεντρικών Ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca Working, με Ισπανούς εκπροσώπους βαμβακοπαραγωγών διαπιστώθηκε ότι ήδη εκεί έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του προϊόντος. Για παράδειγμα, το 99% της παραγωγής βαμβακιού της Ανδαλουσίας προέρχεται μέσω Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που επιτρέπει στους καλλιεργητές να διαθέτουν το πιστοποιημένο προϊόν τους απ’ ευθείας σε κολοσσούς του χώρου ένδυσης με συγκριτικά υψηλότερες τιμές. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί όμως, έτυχαν της ενεργούς υποστήριξης των θεσμικών φορέων της χώρας τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό συμβούλιο.

Στην ομάδα διαλόγου της Ε.Ε. για το βαμβάκι που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για προστασία του ελληνικού και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού βαμβακιού. Ο κ. Μάμαλης στήριξε την πρόταση του εκπροσώπου των εκκοκκιστών για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος για το βαμβάκι.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη πρόταση, η Ε.Α.Σ. Τρικάλων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων πιστοποίησης του βαμβακιού, είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσει γύρο επαφών με επιστημονικούς φορείς αλλά και με το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με εκπροσώπους της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Βάμβακος και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της στη χώρα μας.

Πηγή: agronews.gr