Εκδηλώσεις στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η οποία φέτος έχει γενικό θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας πριν από έξι μήνες εισέβαλε δυναμικά στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης και από τότε, έχει οργανώσει σειρά δράσεων γνωριμίας με τις συλλογές του, που παρουσιάζουν όλο το φάσμα του πολιτισμού της Θεσσαλίας.

Τη βραδιά της 18ης Μαΐου 2016 και ώρα 8.00μ.μ., στην εκδήλωση με τίτλο «Μύστες και Μυστήρια στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας» θα παρουσιασθούν άγνωστες πτυχές του παρελθόντος, που εξακολουθούν να απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το φωνητικό σύνολο Solartissimo του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, με έργα που γράφηκαν για χορωδία από την εποχή της Αναγέννησης έως και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν μοτέτα των Arcadelt, Vittoria, Saens-Saens, Rachmaninov καθώς και κοσμική μουσική της Αναγέννησης. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Στ. Ευθυμιάδης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα μεταφερθούμε στην ενότητα του Μουσείου, που αφορά στον κόσμο των γυναικών, θνητών και θεοτήτων. Εκεί, θα ακολουθήσει η performance «Terra Incognita» από το χοροθέατρο OFF ART, σε συνδυασμό με παρουσίαση από τους αρχαιολόγους, σκηνοθετημένα από την χορογράφο Ρούλα Καραφέρη. Το δρώμενο αναφέρεται στην αρχαία θεσσαλή γυναίκα, τη μύστρια και θεραπεύτρια, τη μάντισσα και μάγισσα, που είχε την ικανότητα να «κατεβάζει τη σελήνη και τον ουρανό με τ΄άστρα». Η ομάδα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση του αρχαίου, θα μεταφέρει τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της εποχής, τη σχέση γενικά των αρχαίων Θεσσαλών με το θείο, το μαγικό, τη μετάβαση στον Κάτω Κόσμο και τη ζωή μετά θάνατο.

Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα για όσους θέλουν να περιηγηθούν στους χώρους του με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: ert.gr