Βρετανία: Κλιμακώνουν τις εκστρατείες τους τα δύο στρατόπεδα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ΕΕ

Ντέιβιντ Κάμερον, Τζέρεμι Κόρμπιν, Μπόρις Τζόνσον, πολιτικοί ιθύνοντες από κάθε στρατόπεδο, που τάσσονται υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμάκωσαν σήμερα τις εκστρατείες τους, 6 εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών μιας Βρετανίας εντός της ΕΕ, που έχει προγραμματίσει σχεδόν 1000 εκδηλώσεις μόνο σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται ενωτικός, ενώ ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν υπεραμύνεται της παραμονής στην Ένωση των 28 κρατών μελών εκτοξεύοντας ωστόσο τα βέλη του εναντίον του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Στην εκλογική του περιφέρεια στο Οξφορντσάιρ (νοτιοανατολικά), ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια ύφεση» και θα έθετε τη βρετανική οικονομία ενώπιον «σοβαρών κινδύνων».

Αυτό θα σηματοδοτούσε επίσης το τέλος της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που διοχέτευσε 16 δισεκατομμύρια λίρες (20 δισεκ. ευρώ) σε προγράμματα της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον επισήμανε επίσης ότι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, κάθε πολιτικής απόχρωσης είναι ενωμένοι προκειμένου να πουν «με μια φωνή» ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει σε μια ΕΕ όπου εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι «σημαντικότερο από τα πολιτικά κόμματα».

Από την άλλη, στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σημείωσε από το Μπρίστολ (νοτιοδυτικά) ότι «δεν έχει φθάσει μόνο η στιγμή να απελευθερώσουμε (τη Βρετανία) από τα δεσμά της, είναι πλέον χρόνος να υπερασπιστούμε την ελευθερία στο σύνολο της (ευρωπαϊκής) ηπείρου».

Η Βρετανία μπορεί να «ευημερήσει όπως ποτέ στο παρελθόν» με το να αποχωρήσει από την ΕΕ, τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ