Βοήθησαν οι βροχοπτώσεις το σιτάρι

Οι βροχοπτώσεις της Μεγάλης Εβδοµάδας βοήθησαν ιδιαίτερα τα χωράφια της Θεσσαλίας, παύοντας τις έντονες ανησυχίες περί σηµαντικής µείωσης αποδόσεων στα στάρια της περιφέρειας.

ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΙΤΑΡΙ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda στον τοµέα της εξαγωγής αναµένεται η ενεργοποίηση των ιταλικών µύλων για τη νέα σοδειά. Είναι γεγονός ότι η Ιταλία θα έχει αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατοµµύριο τόνους, οπότε οι αγοραστές δεν δείχνουν καµιά βιασύνη. Για τη φετινή σοδειά τα χαµηλής ποιότητας πωλούνται στα 220 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές έµειναν σταθερές για τρίτη εβδοµάδα. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 238-243 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 233-238 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο, επίσης, δεν υπήρξαν αλλαγές, µε τις εξαιρετικές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 240-245 ευρώ ο τόνος. Η νέα σοδειά των Ιταλών εκτός από υποσχόµενη ποσοτικά είναι και πρώιµη, οπότε σύντοµα θα έχουµε νεότερα περί ποιοτήτων. Το γαλλικό στάρι διατηρεί τα 250 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι µε δικαιολογία το φτηνότερο ευρώ και τις ζητήσεις / πωλήσεις από τις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο η αγορά «ξεφούσκωσε» από την πρόσφατη  κερδοσκοπία. Παρά την εξασθένηση του δολαρίου, οι χρηµατιστηριακές τιµές αρχικά διόρθωσαν και κατόπιν σταθεροποιήθηκαν. Ο βασικός λόγος ήταν οι ρευστοποιήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που είχαν ποντάρει στην άνοδο το προηγούµενο διάστηµα. Παράλληλα, τα θεµελιώδη στοιχεία για τα δηµητριακά είναι αισιόδοξα ως προς τις παραγωγές κι αυτό δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για άνοδο των τιµών. Στη Γαλλία, επίσης, σηµειώθηκε πίεση των τιµών για τους ίδιους λόγους µε το Σικάγο. Η πτώση του ευρώ επιδείνωσε το αρνητικό κλίµα, µε αποτέλεσµα τα συµβόλαια Μαΐου να κυµαίνονται πλέον στα 150 ευρώ ο τόνος.