Τα μέτρα φωτιά του πολυνομοσχεδίου

Βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα με αυξήσεις έμμεσων φόρων αλλά επιβολή νέων και παράλληλα την προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τον “κόφτη” που έβαλαν ως προαπαιτούμενο οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο – “σκούπα” που πρέπει να ψηφιστεί ως και τις 23 Μαΐου, προκειμένου να “κλειδώσουν” και τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ της συμφωνίας για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μέρος του πολυνομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων, με μόνη προστασία στα δάνεια α΄κατοικίας ως 140.000 ευρώ και μόνο για 18 μήνες, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε επαγγελματικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία. Ο φόρος στο ίντερνετ φαίνεται πως εγκασταλήφθηκε από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μπαίνει στις εισαγωγές καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και στη συνδρομητική τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά τους φόρους, την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24%, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να επιβαρυνθούν στο συνολικό ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ και τα χρήματ αυτά να εισρέυσουν στον κρατικό «κορβανά».

Αυξήσεις προβλέπονται και στα καύσιμα, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις Σταθάκη ότι το πετρέλαοο κίνησης δεν θα αυξηθεί με δηλώσεις του χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση το πετρέλαιο κίνησης θα επιβαρυνθεί και αυτό σε αλλά λιγότερο βαθμό με το βάρος να πέφτει στην βενζίνη. Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, με τη λιανική τιμή να “σκαρφαλώνει” στα περίπου 1,49 ευρώ.

Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ. Παράλληλα επιβαρύνσεις και μάλιστα όπως αναμένεται σημαντικές θα επιβληθούν σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα, ενώ έρχεται και αύξηση των τελών ταξινόμησης των αυτοκινήτων κάνοντας πλέον μετά και την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης απαγορευτική την αγορά νέου ΙΧ.

Από του χρόνου μεταφέρεται το Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης ύψους 1ος ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το “πάγωμα” των προσλήψεων, θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!