Σε μια “κλωστή” η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία να μην κάνει πίσω στην αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου και το Ευρωκοινοβούλιο να αποσύρει από το τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε χθες ότι, η υλοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται «σε πολύ επικίνδυνο σημείο», μετά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της οποίας επισφραγίστηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών. Άλλωστε, η απόφαση του Μάρτιν Σουλτς για απόσυρση του θέματος της βίζας – από τη στιγμή που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, βρήκε ευρεία στήριξη από το σύνολο των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ότι «οι διεθνείς συμφωνίες δεν καταρρέουν τόσο εύκολα και ότι, η Τουρκία θα αποτρέψει τους πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο, τη στιγμή που δεν φάνηκε να… ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Κουτσού, έγραψε στο twitter ότι, το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σημαντικής απόφασης.  «Αν αύριο πάρει τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε όλους τους πρόσφυγες», έγραψε ο Κουτσού.

Στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προβλέπεται η κατάργηση της βίζας εισόδου στη Σένγκεν για τους Τούρκους υπηκόους, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όμως, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε χθες ότι, «για την ώρα, δεν μπορούμε να αρχίσουμε», συμπληρώνοντας ότι, η σχετική συζήτηση δεν θα ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, αν πριν δεν έχουν εκπληρωθεί και οι 72 προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει η ΕΕ. Επανάλαβε δε ότι, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία  «έχει τόσο πλατύ πεδίο εφαρμογής, που θεωρούμε ότι κάποιες διατάξεις δεν αφορούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά, παραδείγματος χάριν, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ καθώς και των εκπροσώπων των Πρασίνων.

Την ίδια ώρα, πάνω από το 60% των Γερμανών τάσσεται κατά της ελεύθερης εισόδου των Τούρκων στην ΕΕ, ενώ στη Γαλλία ενέχεται ο φόβος της στρέψης των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν. Επιπλέον, γενικότερα, η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών προσφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία άλλοθι ενάντια σε όσους την κατηγορούν ότι «πούλησε την ψυχή της στον Ερντογάν». Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Σουλτς επιτέθηκε ευθέως στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι, ο Τούρκος Πρόεδρος, του οποίου το αξίωμα είναι διακοσμητικό, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν απέπεμψε τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν ο κύριος δίαυλος συνεννόησης της Άγκυρας με το Βερολίνο.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του, δήλωσε χθες:  «Εγώ λέω η Ε.Ε. να καταργήσει τη βίζα. Αυτό μου το υπόσχονταν από τότε που ήμουν πρωθυπουργός. Πότε θα το κάνουν; Υποσχέθηκαν τον προσεχή Οκτώβρη. Και μετά τι έκαναν; “Ας το κάνουμε τον Ιούνιο”. Αλλά όταν είπαν να το τραβήξουν στον Ιούνιο, είπαν και κάτι ακόμα: “Να κάνετε κι αυτό, να κάνετε και τ’ άλλο…”. Έβγαλαν 72 κριτήρια. Τώρα τα βγάζουν αυτά… Από πού προέκυψαν όλα αυτά;

Ελπίζω να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν και να τελειώνει η ιστορία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη. Αν την τελειώσετε τώρα, με τις υγείες σας! Αν γίνει, έγινε. Αν δε γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, χωρίς βίζα. Με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος να μεγαλοποιούμε το θέμα. Τα πάντα έχουν τη διέξοδό τους. Θα σταθούμε όρθιοι. Δε λυγίζουμε. Δεν πρόκειται να μιλήσω με το συναίσθημα».

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες θέλουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κρίνουν την τελική έκβαση της συμφωνίας, ενώ θεωρούν ότι, η κατάρρευσή της δεν συμφέρει ούτε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος δεν προσβλέπει μόνο στα πολιτικά οφέλη από την κατάργηση της βίζας, αλλά – κυρίως – στα 6 δισ. που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: www.antenna.gr/news