Γερμανία: Σημαντική πρόοδος στο Αιγαίο

«Σημαντική πρόοδος» έχει σημειωθεί ιδιαίτερα στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά και τόνισε ότι υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως δικαιολογημένη η επιστολή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Δανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν και μετά τα μέσα Μαΐου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στην ομιλία της καγκελαρίου στις 16 Μαρτίου στη γερμανική Βουλή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή η κ. Μέρκελ είχε χαιρετίσει εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ φιλόδοξο», καθώς προέβλεπε άρση όλων των προσωρινών συνοριακών ελέγχων ως το τέλος αυτού του έτους.

«Ήδη τότε η καγκελάριος είπε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει βεβαίως να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα πρέπει να έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Ιδιαίτερα στο Αιγαίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι προφανές ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά. Υπ’ αυτή την έννοια, η επιστολή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών είναι στο πνεύμα των προθέσεων που η καγκελάριος είχε περιγράψει ήδη στην ομιλία της».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει καλά και πράγματι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί πολύ σημαντικά, αλλά όταν μιλάς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορείς να περιορίσεις το βλέμμα σου μόνο στο Αιγαίο», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλες περιοχές της Μεσογείου για τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχουμε επιτύχει αυτά τα οποία πιθανώς να έχουμε επιτύχει στο Αιγαίο και γι’ αυτό υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι η επιστολή είναι δικαιολογημένη», σημείωσε καταληκτικά.

Πηγή: www.antenna.gr/news