Τον Μάιο το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στη Λάρισα

Στις 4 και 5 Μαΐου 2016 το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία σε συνεργασία με τους Μικρούς Ήρωες διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το φεστιβάλ έχει σαν σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας μας και την παρουσίαση αυτού μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ πλούσιο λαϊκό πολιτισμό ο οποίος έχει διατηρηθεί αναλλοίωτος μέσα στους αιώνες. Η μουσική της κάθε περιοχής της Ελλάδας έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το υφολογικό κομμάτι αλλά και το ρεπερτόριο και οργανολόγιο. Οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στους πολίτες της Λάρισας, αναλυτικά το ρεπερτόριο των περιοχών αυτών καθώς και το οργανολόγιο της κάθε περιοχής μέσα από ορχήστρες που θα σχηματισθούν για το σκοπό αυτό.

Για πρώτη φορά στην Λάρισα οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τόσο αναλυτικά τα ηχοχρώματα των περιοχών της χώρας μας, να δουν από κοντά τα όργανα και τις ορχήστρες της κάθε περιοχής και να συλλέξουν πληροφορίες για τον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας. Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Κρήτη, Πόντος, νησιά θα είναι μερικές περιοχές στις οποίες θα ταξιδέψουμε μουσικά. Θα έχουμε και την χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας ορχήστρες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίες θα μας παρουσιάσουν το ρεπερτόριο από τον τόπο τον οποίο προέρχονται καθώς και την μουσική παράδοση του τόπου αυτού.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Μαΐου στον πεζόδρομο της οδού Παπαναστασίου. Την δεύτερη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ μετά το πέρας των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρο στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου, οι ορχήστρες θα μεταφερθούν στον χώρο του Φρουρίου για το γλέντι που θα στηθεί εκεί.

Στο λεγόμενο Μπεζεστένι θα υπάρχει η κεντρική σκηνή πάνω στην οποία θα παίξουν όλες οι ορχήστρες που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ. Θα στηθεί ένα δίωρο γλέντι για τους πολίτες της Λάρισας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να «μεταφέρονται» μουσικά από την μια περιοχή στην άλλη μέσα από χορούς και τραγούδια.