“Ψάχνει” για πολιτική λύση σε έκτακτη σύνοδο κορυφής

Ενδεχομένως, σήμερα να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit, των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τουσκ σήμερα το πρωί, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε. προς αναζήτηση λύσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως δε θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης για την Ελλάδα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα αναζητείτο διέξοδος με πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα», ενώ οι Ευρωπαίοι το συζητάνε. «Αυτό που θέλει το ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε» ξεκαθάρισαν. «Το ξέρουν οι Ευρωπαίοι. Αυτοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ας τα βρουν με το ΔΝΤ», επισήμαναν.

«Χώρα που να νομοθετεί τώρα μέτρα για μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει στον κόσμο», σχολίασαν και έστειλαν σαφές μήνυμα: «Αν δεν συμφωνούν, ας πάμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε…»

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup στο ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε λέγοντας οτι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» ενώ τονιζουν και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις.

Σφόδρα ενοχλημένος από την εξέλιξη είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις, χωρίς πάντως να τίθεται ζήτημα με την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Η ελληνική πρόταση και η αντίδραση των δανειστών

Ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση, κυρίως στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη ενός μηχανισμού εξισορρόπησης των δαπανών (ώστε να μην νομοθετηθούν νέα μέτρα) και όταν υπάρχουν αποκλίσεις να περιορίζονται αυτόματα και οριζόντια οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε κάθε κωδικό. Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, που καταφέρονται κατά του ΔΝΤ, κατηγορώντας το για ακόμη μία φορά ως τον υπαίτιο της εμπλοκής στην διαπραγμάτευση, «αυτό το σύστημα έχει και η Γερμανία και το ενεργοποιεί αυτόματα όταν υπάρχουν αποκλίσεις».

Η Αθήνα προτείνει να υπάρχει μια ανώτατη πρόβλεψη για τις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου (προμήθειες, και μισθολογικές αμοιβές). Προτείνουν έναν «κόφτη δαπανών» που θα δρα αυτόματα στο σύστημα – σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί – όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Ωστόσο, πηγές των πιστωτών σημείωναν ότι η ελληνική πρόταση απερρίφθη για δύο βασικούς λόγους, αφενός δεν περιείχε συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα, αφετέρου δεν δέχονταν το ελληνικό επιχείρημα περί συνταγματικού προβλήματος ως προς τη δυνατότητα νομοθέτησης μέτρων που θα ενεργοποιούνταν υπό προϋποθέσεις.

Πηγή: www.antenna.gr/news/